This is one of signature dish in Terengganu.Sape org Trg tapi tak makan ikan singgang baik tak payah mengaku org trg ye!hehehe..
Masak pindang kena ada serai..some bubuh daun kesom kan..
So utk Singgang Terengganu ni ingredients dia adalah;
1) Bwg merah n putih
2)Halia
3)Lengkuas
4)Kunyit hidup
5)Asam Keping
6)Cili api
7)Of course la ikan (apa2 ikan kesukaan anda, selalunya kiteorg guna ikan kembong,tongkol or tenggiri)
Masukkan air n campak sume sekali (except for cili tu bubuh last sekali)adjust la rasa masam dgn garam n pak aji or gula..bagi aku lagi masam lagi best..n aku tak suka kaler dia pucat2, so kunyit kasi lebih sikit..
Yg membezakan singgang trg ngan singgang kelantan,ialah, kalo kat kelantan diaorg tak bubuh kunyit, so kaler dia putih la..lain2 sume sama..singgang ni, kalau kita simpan2,3 hari lagi best, lagi kow kow rasa dia..
Pastu makan plak ngan ulam2, nasik panas2, sambal belacan n ikan goreng..cili tu kita penyek2...perghhhhhhh......3 pinggan tambah nasik.....hahaha..
1 comment:
lebih kurang singgang yang mak selalu masak di Johor...kuah dia menyegarkan gitu
Post a Comment