Adds by nuffnang

Monday, May 30, 2011

Detik kelahiran Arissa Irdina

24 April 2011
Mengikuti nasihat seorg teman, kalau mahu bersalin cepat banyakkan berjalan, pi lah round shopping complex.So petang tu saya, somi & anak pi round2 kat mid valley.window shopping jelah sebab duit takde, esok baru gaji..hehehe..sebelum tu pi makan dulu kat restoran faveret, siap order udang celup tepung sampai 2 pinggan (macam tau2 je pas ni tak leh makan sea food untuk jangka masa yg lama!)..Masa ni dah 39 weeks, memang tak larat sangat2..sakitnya perut dan kaki memang tak terkata, tapi berjaya jugaklah menjelajah mid valley tu..dengan harapan cepatlah bersalin..

25 April 2011
4:00 AM
Terjaga dari tido sebab rasa contraction..contraction selang 15-20 minit sekali..tapi tetap continue tido walaupon dalam kesakitan
6:30 AM
Contraction tetap selang 15 minit & darah keluar..Panik + lega sebab dah dekat nak bersalin ni..
8:30 AM
We decided utk pergi hospital sebab contraction still tak berhenti.sedih sebab kena hantar abang kat taska, setelah sekian lama berkepit dengan mama..
9:30 AM
Singgah makan kat warung feveret di Taman Dato Senu Sentul...maklumla makan utk kali terakhir, pasni tak leh makan dah..makan roti canai yg paling best yg pernah saya makan dan jugak kuih cek mek molek jugak yg paling best yg pernah saya makan..
10:30 AM
Dah ada dalam labor room.First Time kena 'seluk' ngan misi...sakit yg amat..misi cakap dah buka 4 cm...fuhhhh..lega disitu, maknanya dh dekat nak bersalin nih...Result CTG menunjukkan graf contraction yg tinggi, tapi graf heartbeat baby kureng sikit, according to misi, baby ni tgh tido...
11:00 AM
Di hantar ke wad sementara coz doc Habibah akan datang check waktu petang..
11:30 AM
Sakit contraction semakin kurang...aikkk..
2:00 PM
Seriously sakit contraction makin kurang, dah selang 1/2 jam
4:30 PM
Sakit contraction semakin drop, sekarang hanya rasa selang sejam..
I thought, alamak tak jadi beranak ke?
5:30 PM
Masuk labor room balik.sekali lagi kena 'seluk' ngan Doc Habibah..Doc cakap bukaan baru 1.5 cm..contraction dah drop means dah tak de..haihhh..camne misi tu leh cakap dh 4 cm?nak kata misi baru, dah lama, sebab saya recognized muka dia waktu saya bersalinkan si Abang dulupon dia ada..Saya & somi sesangatla frust, doc cakap boleh balik rumah dulu..lambat lagi ni..haihhhh
6:30 PM
Doc inform ada masalah dgn GL, so malam ni kena bermalam kat ward dulu, esok baru boleh balik..
8:00 PM
Sakit contraction datang balik, sekarang dah selang 10 minit.Tetiba terpandang air selusuh atas meja yg tinggal beberapa teguk je lagi, terus capai dan habiskan..
9:00 PM
Air ketuban dah bocor yg agak kerap..Contraction dah selang 5 minit..
10:00 PM
Masuk balik labor room.Buat CTG while waiting for doc Habibah to come..result contraction biasa2 je, walaupon saya dah rasa macam sakit nak mampus..huhhuhu
11:00 PM
Doc habibah datang, mmm ..kena 'seluk' lagi..Doc check memang air ketuban dah bocor, bukaan baru 2.5 cm, tapi kepala baby nun jauh kat atas lagi..so, samada nak caesar atau di induce
11:30 PM
Decided utk caesar?why????
1) Doc anggarkan baby besar, more than 3.6 kg and bila scan nampak saiz kepala baby yg besar..owhhh..disitu saya sudah ngeri..
2) saya dah tak tahan sakit contraction yg dh selang 3 minit, tapi jalan baru bukak 2.5 cm
3) Tak nak diinduce, sebab based one 1st experience, jadiknya long labor.kalo pilih induce konpem petang esok baru beranak, tu pon kalo dah nak keluar
4) Tak mahu amik risiko, diinduce, amik epidural bagai, last sekali kena ceasar jugak..
So lepas amik kira semua faktor, campur tolak darab bahagi, konpem ceasar, sign borang semua, ditolak masuk ke OT

26 Apr 2011
12:00 AM
Dah berada dalam OT dan operation di mulakan..saya amik bius separuh, so rasa la apa yg diaorg buat, cuma takde rasa sakit je..boleh nampak apa yg diaorg buat, tapi saya takut nak tengok..
12:56 AM
Arissa Irdina selamat di keluarkan dari perut mama..Alhamdullillah..ni lah anak mama yg paling mahal....

4 comments:

Anonymous said...

haha pegi midvalley ropanya...patutla trus contraction...harus cepat beranak kalo pegi situ-shimato-

Lily@MamaZaraZareef said...

congrats on the newborn bby..dh dpt sepasang..=)

Azhariah Zuber said...

mahal sbb ceaser eh...hehe.takpe yg penting dah selamat segala..happy for u

Achahani said...

mmg besau budak comel nihhhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails