Adds by nuffnang

Friday, December 27, 2013

Its going to end

Nampaknya percutian aku dah nak sampai penghujung nya.next week dah start keje after almost 3 months bercuti.boleh plak cuti maternity 75 hari aku abis tepat2 on 1/1.pfffttt.....pejam celik pejam celik dah nak abis.anak aku pon dah 2 bln lebih..cepat betul masa berlalu..oh, im so not ready to get back to work.kawan aku cakap come back as hot mama..pfffttt..tu ko bolehla..aku tak kuwus lagi weiiii...camne nk hilang lemaks yg berkilo-kilo-kilo yg aku kumpul selama 9 bulan ni?harus le ambik 9 bulan jugak nak hilang berkilo-kilo-kilo.hahaha.anyway,gudluck n selamat kembali bekerja la utk diri sendiri.masuk keje je dah kena hadap kpi, dah musim dia ni..

Monday, December 23, 2013

Breastpump review:Unimom Allergo

Pilih punya pilih akhirnya terpilih breastpump yg ini.hajat dihati nk beli medela fs tp tak cukup bajet, dapat yg ni pon Alhamdullillah.So, here goes my review.

Yg best
1.ringan n boleh caj dulu pastu pump tanpa letrik.
2.boleh convert ke manual
3.suction was ok mcm medela swing
4.affordable price
5.parts easy to assemble

Yg tak best
1.corong kecik n agak x selesa
2.my breast sore everytime i pumped using eletric pump but was ok when convert to manual
3.charger yg sangat cikai.mcm yg ko beli charger henfon yg x ori reger rm 15 tu.first time charge, masa tarik dr plug terus terbarai.
4.using yg letrik tu x berjaya mengosongkan breast, but yg manual yes.

Rate over 5, aku bg 3 je for eletric pump.
yg manual aku bg 4.

So pndpt aku sape yg tgh cari pump utk cdg nk pump sekali sehari boleh beli yg ni.this pump bukan utk heavy duty, so x sesuai utk kerap pumping.
Bg yg tgh cari manual pump but tgh berkira nk beli yg jenama biasa cam anakku ku ke pureen ke tollyjoy ke due to bajet kecik, i highly recommend unimom manual.seriously worth your penny.hasil yg tak mengecewakan n harga pon affordable around rm100 je.
Hasil tuaian

Thursday, December 19, 2013

Pengalaman bersalin Part2

After operation
Bius was at 7.45am, by 12pm I already cam moved both legs.less than 6 hours, when it supposed to last at least 6 hours.Last time bius bertahan almost 10 hours la jugak.Malam kedua lepas operation, semalaman aku tak boleh tido.Sakit yg amat.Bedenyut2 and luka terasa sangat 'raw'.Terasa macam baru lepas kena toreh ngan pisau.Compared to last time, like I said earlier, memang tak pernah rasa sakit langsung, since lepas operation sampai la ke 2 bulan abis cuti bersalin.Apatah lagi nak rasa sakit macam ni, memang tak penah terpikir pon.Balik rumah memang bersambung la rasa sakit tu.Kekadang rasa berdenyut2, kadang tu rasa macam pedih, kadang tu rasa macam benang jahitan tertetas.Sampai la dah sebulan dok rasa sakit mcm tu, almost every day la jugak.Now walaupon dah 2 bulan still rasa sakit sekali sekala.

Ubat-ubatan
Tang ubat memang mengecewakan.Dulu, pusrawi bekalkan kemain byk ubat, ada kot dalam 6 jenis.Tapi aku tak amik tau ubat apa, yg aku tau telan je.Dan ubat2 tu tahan utk 2 minggu.This time, pihak hospital hanya bekalkan 3 jenis  je, Ponstan kaler kuning tu yg langsung takde efek kat aku, anti biotik n obimin.Yg mana tak sampai seminggu dah abis aku telan.

Hospitality
Aku ambik wad One bedded room kelas standard.Yg standard ni, dia sediakan sofa bed.Tang ni, KPMC win.Walau bilik tak sebesar yg Pusrawi, tapi sgt selesa.Kat Pusrawi takde sofa bed, tido le laki ko or whoever yg datang teman tu atas kerusi keras kejung tu or bawak toto sendiri le.Menu takde pilih2 cam pusrawi,hadap la apa yg disediakan.Tapi diaorg agak alert la, lepas operate tu, dia hantar bubur nasi, so takde la lepas operate terus nak hadap nasaik kan.Yg lain2 tu biasa2 je.Oh satu lagi, kat sini sape2 yg dtg melawat bebas datang pkl berapa je.Pkl 2, 3 pagi masih lagi ada org dtg melawat, dah le dtg melawat pagi2 macam tu, bising pulak tu.Patutnya nurse kena larang la kan, ni kan wad bersalin.Kat Pusrawi,limit sampai pkl 10 je.Hospital ni ni bukan hospital rakan breastfeeding, Pusrawi yes.

Kesimpulannya, kalau masa dapat di undurkan balik, I won't choose this hospital and will stick to Pusrawi instead.Will I come back to this hospital?definitely no!

Wednesday, December 18, 2013

Nasi goreng kunyit

Penah makan nasi goreng kunyit?ok menu ni sesuai utk org yg berpantang, coz ingredients dia adalah kunyit n lada hitam.Ada cerita disebalik nasi goreng kunyit ni.Dulu masa kat asrama, kakak dewan makan kerap jugak masak menu ni utk breakfast.Ramai kawan2 yg merungut x suka..ye la nasi goreng kunyit menu org pantang kot, mana la lalu nak makan.aku syak kakak tu malas nak masak tu yg masak menu ni, sebab ni masak boleh main campak2 je..tapi aku suka je, sebab ada lada hitam, so aku sorang je la yg lalu makan..theheheh..
Cara buat, easy-peasy.Tumis bawang putih, bawang putih kasi lebih.boh kunyit, kunyit idup lagi better, tp kalo org pemalas cam aku, guna kunyit serbuk pon bole.boh nasi, boh sayo, last boh lada hitam.tabur bilis goreng.siap.makan panas2 ye.

P/S:kunyit n bwg putih agen penyembuh luka.lada itam utk panaskan badan n buang angin.

Monday, December 16, 2013

Pengaruh mama

There are two types of social media network that I'm currently using, blog and instagram.No more fb or twitter.Yg lain2 tu memang aku tak reti guna n tak installpon.Blog tempat meluah perasan, intsgram tempat release tensen.Oh dalam insta aku, aku private n tak de kawan2 pon..bukak pon semata nak stalk retis2 keminatan sahaja..eh, retis2 jgn slah paham pulak aku bukannya stalker yg nak cari gaduh or nak bagi nasty komen ke apa..aku just suka tengok gambo2 retis n ada jugak a few bloggers yg aku follow..tak penah nak mengomen ke apa, kalo komen pon komen dalam hati je..hehehe..so, dalam sehari tu almost setiap jam jugak la (kecuali time tido) mengecheck insta..asal boring je, tengok insta..
Dan hobi tak berfaedah aku ni dah menurun kat anak aku..I caught her several times dah, dok buke insta kat phone aku, ye dia bukak sendiri, dia amik phone n terus click kat icon insta tu..pastu jari dok scroll up scroll down, kusyuk bebenor gayanya, macam kan dia reti baca..yg paling best tu, bile aku check balik abis sume gambo di'like'nya...isk..isk..
ni semua pengaruh mama le..which is definitely not a good one!

Friday, December 13, 2013

Pengalaman bersalin Part1

Saja nak share pengalaman aku bersalin (secara ceasar) kat 2 buah hospital ni..manalah tahu kot2 boleh jadi panduan pada yg masih mencari2 hospital utk bersalin..

Anak kedua bersalin kat Hospital Pusrawi Jln Tun Razak KL.Bersalin secara ceasar, emergency case, midnite plak tu..of course ler agak mahal, masa tu tahun 2011, total cost was RM8800++.Service memang puas hati.I tell you, from the day first after my delivery sampailah abis cuti maternity 2 bulan, sikitpon aku tak rasa sakit..ye betul ...aku tak tipu ni..dan sebab itulah aku konpiden for second time ceasar..

Anak ketiga, bersalin kat KPMC , kajang..with Doktor Anita..Doktor punya consultation sgt puas hati..even better dari my previous doktor kat Pusrawi.Her explanation was very detail n she is very friendly dgn patient.So for the monthly checkup i would recommend her.The reason why we chosed KPMC, was mainly about the cost.konon2 mahu save sikit ler, tapi sebenornya beza tidokle banyak sangat pon.Total cost for elective ceasar was RM6200.

The operation & procedure
Procedure for both hospitals lebih kurang sama saja.The good thing at KPMC was, husband is allowed to accompany his wife at OT Room.Unlike Pusrawi, suami tak dibenarkan masuk, kena tunggu kat luar (that was in 2011 lah, sekarang tak tahu lah samada dah berubah ker tak, you have to check with hospital)..So, bile somi ada sikit sebanyak boleh menenangkan si isteri yg tgh nervous tu, and biorle somi sendiri tengok mcm mana susahnya bini dia nak beranak khennn...Procedure bius pon sama je, tapi masa nak cocok bius tu kat Pusrawi dulu, kemainlah sakitnya..kali ni kat KPMC rasanya macam gigit semut je..No side effect after bius masa kat Pusrawi tu, tapi masa kat KPMC, after a few minutes ubat bius masuk, aku rasa dizzy, nak muntah, sesak napas, lapar at the same time..ye SERENTAK..I thought i was gonna die at that time..nasib baik it didn't last long n was quickly over..One more thing, yg dulu tu,lepas bius terasa sejuk yg amat sampai terketar2, tapi yg ini sejuk yg biasa2 je..
During the operation, Previous one at Pusrawi, I didn't feel anything, masa doktor tengah dok godek2 perut aku, ada lah rasa geli2, but that was it.Tapi masa operate kali aku boleh rasa sakit macam ngilu sampai menyeringai la jugak...rasa macam doktor tengah tonyoh2 something kat dalam perut..memang terasa sakit dia..berkerut2 muka aku tahan sakit..bila baby dah kuar, nurse yg sambut datang kat aku tunjuk baby n tanya apa jantina baby kat aku, pastu baru dibawak keluar.Tapi kat pusrawi dulu, lepas je baby di bawak kuar, terus nurse bawak nak gi cuci, tak de nak tunjuk kat akupon, aku just dapat tengok kaki je..huhuhu
Lepas selesai operation sume, I was expected muka akan jadi gatal2 yg amat macam yg first time dulu tu ( It was one of the side effect ubat bius tu),kali ini gatal2 tu sangat mild.

Nanti sambung, kang panjang plak karangan.hehehe

Monday, December 9, 2013

putih ker?

Aku berkulit sawo matang, somi pulak berkulit sawo bermatang-matang, hehehe...maknanya gelap lah (sikit lagi nak sama warna ngan bangla hahaha)..maka redho je lah kalau dapat anak kulitnya gelap, dah genetiknya gelap, mana nak datangnya putih, ye dok?
Anak pertama, memang berkulit gelaplah, tapi takpe, anak jantan..anak kedua, gegirl, masa mula2 keluar, kemain mak pak eksaited, sebabnya kulitnya cerah sikit dari si abang..bapaknya ler kemain gumbira..sampailah usia dia setahun..setahun keatas..warna kulit sebenar telah muncul, ternyata anak perempuan no 2 ini turut mewarisi genetik bapaknya..hehehe kecuali bahagian mukanya shj...kemain putih, bak kata moklong, macam pakai fair n lovely jer..
keluar anak no 3, wowwww..makpaknya berkata, x sangka yg ini lagi cerah..memang cerah sikit anak aku yg no 3 ni, x sama ngan abang kakak dia..tapi aku idokle se eksaited bapaknya, sebab aku tahu, ni mesti macam si kakaknya, bile dah besar sikit kulit mesti berubah..tapi tulah bapaknya kemain lagi super eksaited, konon2 anaknya yg ini memang betul2 putih le, ari2 tgk anak sendiri mesti puji, putihnyeee lahh...kesian...hehehe

P/S:Aku rasa macam penah citer kat blog yg masa aku tgh pregnant dulu aku mimpi aku bersalin anak aku yg ini..guess what, it turn out muka anak aku memang sama dgn muka anak yg aku mimpi..I still remember clearly...hmmmm...dejavu kah?

Thursday, December 5, 2013

Paling cantik

Jeng..jeng..jeng..mak jemah feeling2 polis fesyen kembali lagi..Walaupon dah lewat seminggu, n citer dah nak basipon, mak jemah tetap nak citer jugak, dress yg terpaling beautiful gorjes pilihan mak jemah masa ASK 2013 ialah
pic credit to oh bulan
Hoihhh..lawa bebenor dress ni, tak sia2 pakai coz Umi Aida menang..Kudos to the designer of this beautiful gorgeous dress!

Wednesday, December 4, 2013

Wordless Wednesday:macam comel je, macam cute je...

Can't help my self from not to post this pic of my niece on blog, so I had to hehehe...cannot tahan, why la you so cuteeeeee (matikla puji anak sedara sendiri hehehe)

Tuesday, December 3, 2013

Gigit

Masa mula2 bawak balik baby kerumah, reaksi kakak bila tengok baby menyusu dgn mama, marah sangat dia ngan baby..siap pegi tolak baby..katanya, baby gigit mama.She thought her baby sister was hurting mama..hehehe..ambik masa jugak nak bagi dia paham..lama2 dia paham jugak lepas explain baby minum susu mama.Siap dia yg over2 mintak nak riba baby n siap selak2 baju dia suruh baby gigit dia sekali...
hehehe..Dalam sehari tu memang kena bagi baby 'gigit' dia sekali, kalau tak mengamuk ler dia..

Wednesday, November 27, 2013

These are rare

Hehehe.gelak dulu.aku ni jakun, pasal jakunla nk tepek jugak kat blog.memabg rare sungguhh...

Amboiii dh lama x kedapor kemain tinggi tumbuh pokok ka t bawang

First time seumur hidup ni baru jumpa telur yg ada 2 bijik kuning dia...haaa.. rare tak????

Monday, November 25, 2013

My journey of third pregnancy PART III

Im in my last trimester now....how I wish that my life could be fast forwarded..how I wish I could skip these 2 months..

7months++
Back pain, thigh pain (this is the worse), the whole body aching, sleeping disorder...yeah..that was my routines nowadays...

8 months
Seriuosly, aku dah tak larat bebenor, rasa mcm dah over 9 months n tgh tgu masa je..pffttt..tapi reality got sebulan lebih lagi, sakit belakang yg amat, sakit kat peha yg amat..haisshhhh..body makin memberat, tak larat nak bawak diri sendiri dah..Tapi apakan daya I still have to go to work..maka bertabahlah...
First check up ngan Doc Anita, KPMC Kajang..First impression, she was ok..met my requirement lah..explanation ok, clear n pjg lebar..even better dgn my previous 2 org gynae before..scan baby n explain sume memang detail..So dah set tarikh utk operation tapi tak finalize..on week 37, kalau boleh aku nak on week 36 on the dot hehehe..tak larat wooooo...and turn out memang kena operate pon sebab, aku ada PP type 3, uri tutup separuh pintu rahim some more aku dah over 28 weeks, so peluang uri nak naik sgt nipis..pastu kedudukan baby yg melintang, aku tak terkejut sangat..sebab dulu Ichapon masa 8 bln dia songsang, dulu lagi siap rasa sedih bagai, nangis2 aku..tapi sekarang..langsung tak de rasa..hahaha..last sekali, sebab baby besor...ahhahaha, si Icha dulu kuar 3.67, si adik ni tak tau le berapa...
8 months and half..(34 weeks)
These are the worst months ever...unbearable back pain, sometimes rasa cam nak meletop je pinggang aku, kalo berjalan rasa cam perot je yg jalan, pastu ngan masalah tido yg kronik, tak boleh nak tido langsung..argghhhh...hasilnya esok kat opis pepagi aku dah menyembah keyboard..pffftttt..
Got latest addiction, tau apa?hidu bau air cond kat dalam bangunan..contohnya..kalau sampai opis, masuk je pintu lobby kat bawah tu, tarik napas dalam2...macam...wahhhhh...kemain best lagi bau aircond kat opis ni...lega rasanya..yg lagi best kalu dapat hidu aircond shopping mall, ni rasa cam heaven sgt2...hahaha..
 9 months
Akhirnya,tinggal tak sampai seminggu..can't wait..dok menghitung hari saja ni..back pain & sleepless night sangat2 teruk, so the operation date dah ditetapkan on 19 oct.Insyaallah.Moga di permudahkan.Amin.

**This is an autopublish & this journal was written during my pregnancy days..

Friday, November 22, 2013

And her name is...

Dua2 org anak sbl ni pilih nama aku yg berkuasa mutlak.Ank no 3 ni, somi kata dia yg nk pilih nama.oklah kasi can kat member. Dia nak nama yg agak klasik.so we decided  nk bagi nama Aminah Insyirah.Aminah dia yg pilih, Insyirah aku yg pilih.Lg pon Aminah was my late mom name.
Aminah membawa maksud yg blh di percayai.
Insyirah membawa maksud kegembiraan.
Semoga anak ini menjadi anak yg boleh dipercayai & boleh memberi kegembiraan dlm hidup kami.Amin.
Aminah Insyirah@ 1 month old

Friday, November 15, 2013

My journey of third pregnancy PART II

SECOND TRIMESTER

4 months
I think this is the most difficult pregnancy for me so far..Already in the 4th month, but still loya2 n tekak rasa tak best tak kira masa..mood makan yg kelaut..tapi badan is getting bigger day by day..seriously i look like giant right now.Me and excessive weight gain, memang  x dapat dipisahkan during pregnancy..haihhh..ni baru 4 bulan,berat dah naik berkilo2..kalau 9 bulan nanti camne?haihhh..can't wait to pop out the baby..hope time will flies really,really fast for this time..this time pregnancy...hmmm...make me more anxious, more discomfort with my self..age factor perhaps?
Went to clinic for my second check up.The baby is fine.Still can't see the gender.According to doctor, the baby is still small..hehe..mama yg tak sabar to find out.We will know next month.There's a slight problem, but not too risky.Doctor said, My uri is a bit kebawah.so kena careful, sebab ia boleh menyebabkan bleeding..
I can feel the baby manja kicks since 4 1/2 month..wowww..this baby really impressed me..his development I think a wee bit fast..compared to his sis n bro, their first kick was after 5 months..

5 months
Mama still feeling dizzy n nausea..haihh..this time pregnancy make me feel soooooo lazy every time in everything I do...n it kinda slows me down (not only the movement but the thinking part) and mannnn...my body was heating all time..
I can't even consume obimin, sejak dah masuk trimester kedua ni, baru 3 kali je telan..last nite makan, tak boleh tido sebab tahan rasa nak muntoh..gotta take anaother supplement, have googled, vitalea from shaklee seems like the best supplement to replace obimin, gotta try this la..
Oh, my baby is sooo actively kicking around..
Another weird hobby during this time pregnancy ialah,to take selfie photo at office almost everyday...motip?ntah, aku pon tak tahu..saje je kot nak ukur perkembangan hidung sendiri..pfffttt..
5 1/2 months..2-3 hari rasa sangat sakit pinggang , macam ada sebeban kat belakang, duduk tak kena, berdiri tak kena, baring or sandar je ok, tu pon kena lapik bantal to feel better...
6/7..went to check up, really hoping that we can see the baby's gender today, but kuciwa...
Oh, I did the kencing manis test jugak, had to swallowed the air gula (thank god it was in ribena flavor) in one big gulp.senapas saja!
Kuciwa, baby's gender still x konfem..I thought the doctor yg tak pandai or malas nak scan..coz this was the second time, she keep saying the same thing, oh baby kecik lagi, tak nampak lagi..from the way she scan, I could tell, dia tak pandai sgt, scan pon gitu2 je..Tapi she did say that, tak nampak macam ada bebird, could be a girl, but tak confirm lagi, sebab tak nampak pon 3 line tu or macam burger ke apa...haihhh..takkan tak nampak, I'm already in week 23, masa Icha dulu tepat on week 20 aku gi scan, nampak clear..
6months++
Another week more to 7 months to be exact, I had my last check up with Klinik Jameaton..
Result Kencing manis ok, semuanya ok.Dah scan ngan Doc Jameaton sendiri, baru puas ati..and she confirmed that the baby is a girl..Alhamdullillah, kuciwa sikit sebab aku nak boy, tapi tak pe..aku terima je..
Alhamdullillah again, tahun ni puasa completed 29 hari..


**This is an autopublish & this journal was written during my pregnancy days..

Tuesday, November 12, 2013

chef in action


Oleh kerana mem dh bercuti masak2 ni lbh kurang 2 bulan, terpaksalah apaknya yg amik alih tugas kang kebulur plak anak2nya..kemain masak spageti lagi, kalu time aku yg buat takdenye nak abis licin..actually sos tomato tu ngan spageti dh berkurun dlm kabinet dapur tu.mengidam nk mkn spageti dr time mengandung lg, tp mls nk buat.masa somi nk masak tu adala dia tnya  cmne nk masak.aku ckp minced meat takde, tak best.tup tup..tgk dh siap msk siap suruh aku rasa lg.ropenya dia hentam bubuh tuna dlm sos spageti tu.nasib aku google ada resepi spageti tuna nih.aku tanya cmne msk.yg tumis2 tu dah betul la, tp yg tak menahan tu siap bubuh madu.motip bubuh madu??
Nampak cam best je...macam sedappp je...aku selaku juri kenalah rasa..errr 2 sudu je..jadi???? Sedap ke tidokkk?? Bolehlerrr...out of 5 aku bg 3.5 hehe..kang kate sedap sgt kembang pulak, 10 tahun pun dia igt lagi aku ckp spageti dia sedap..nak resepi spageti tuna bermadu, mintak ngan laki den...hehehe
Ni ha sos tomato tuna bermadu.abis sbtl tomato n setin tuna aku.

Thursday, November 7, 2013

ala....dah abis

Now day 20 berpantang.lg belen 55 hari.alahaiiiii boringnye...ari2 keje ngadap tbi je.rancangan tibi pon dah hapal...korang tgk citer mr arrogant x?tp tu la...dh abis...mula2 aku x tgk citer ni igtkan x best.start tgkpon pas blk spital ari tu.x sangka plak terbest.my sil beli novel dia, tumpang baca sekaki, pastu layan episod lps laju2 online...anzalna berlakon comel.. rambut datin yam before sakit kemain lagi..hehe..lepas ni citer apa plak ye..tibi 3 make sure citer pasni best2 yek, kang boring plak ibu berpantang ni, siap ler..aku boikot tibi 3 err...sehari je..x leh boikot lama2 sbb tibi 3 je yg ada kat rumah..n make sure bukan hero sendu yg berlakon okeh?

Tuesday, November 5, 2013

My journey of third pregnancy PART I

I decided to write this time pregnancy journal since I am 2 months pregnant.By the time you were reading this(this is auto publish) hopefully I was safely delivered dah.Saje je nak tulis awal, compare ngan yg sebelum ni, aku recall balik n baru tulis entry..So banyak dah citer2 yg dah terlupa..

FIRST TRIMESTER

Early of pregnancy
I knew that I was pregnant as early at 3 weeks of pregnancy.It was unexpected, but aku terima je kalau itu dah rezeki.Alhamdulllillah.The day I knew that I was pregnant,time2 tu jugak my craving started.mengada2 bukan?Since then, I am expanding inch by inch..*sigh*

2 months
Only got mild morning sickness or alahan..hungry n hungry all the time..my weight increased..pffftttt..
Pagi cam biasa, struggling while brushed my teeth..Sensitive to stinking smell, sume org, sume tempat aku rasa busuk..petang pening sikit n loya..mulut rasa pahit, masam, payau..that's why mesti ada something dalam mulut aku..I hate my most favorite seafood, udang..bye udang, see you in a year time...But I love crab..
For lunch, I prefer rice with lauk2 kampung, ulam n sambal belacan..hari2 nasik, camne tak gemuk..Tak lalu minum susu, uwekkk, my fav milo+susu pon dah tak lalu ditekak...suka buah2an..Easy to fall asleep, after lunch mesti ada naptime..tak suka makan masakan sendiri or senang citer dah jadi pemalas..

Masa week ke 10, pergi check up n scan for the first time.Bukak buku merah kat Klinik Jameaton, Equine Park.Best klinik ni, doktor best n yg penting scanner canggih, bila scan nampak clear je..hahaha..
For the first time jugak aku rasa terharu, bile melihat ciptaan-Nya.Subhanallah.Tak penah aku lihat sbl ni bile scan anak2 aku yg lepas, at the stage of 2 months++, dah nampak bentuk dia.Dah siap keluar tangan kecik yg comel.Masa scan tu nampak tangan dia dok terkuis-kuis, dok pusing2 dalam perut aku..comelnya..

3 months
Nothing much on the third month..I still feel loya especially during night..my weight??dont ask..I am the giant in the making..*sigh*..Selera makan yg cerewet n huru-hara..Janganlah baby aku nanti sorang pemilih makan..
Oh, I've noticed a new alergy..my facial wash..setiap kali lepas cuci muka memang rasa nak muntah..current favorite food, daging & ikan..pastu buah anggur mesti ada stok dalam peti..

**This is an autopublish & this journal was written during my pregnancy days..

Monday, October 28, 2013

With arms wide open, welcome to this world

Our second princess in the family
Dob:19 oct 2013
Time:832 am
Pob:kajang plaza medical centre
Weight: 3.3kg
Length:52 cm
Born @ week 37 via Lscs

Thursday, October 17, 2013

No longer on bottle fed

Ye, ye..aku tauk, anak aku dah besar dah 5 tahun tapi still (was) on bottle fed..no good..Abang was peminum tegar susu,dulu la before dia masuk tadika, sehari max 4 kali, tak makan makanan lain pon tak pe asal minum susu, of course still minum botol..bile masuk tadika tahun ni, slowly dia kurang minum susu..tapi wajib minum botol setiap malam..aku plak jenis tak sampai ati, dia mintak nak minum botol aku buatkan je, lagipon ari sekolah sekali je dia mintak, on cuti, 2 kali pagi n malam..so aku layankan aje..
pernah try bagi dia minum ngan cup, tapi dia jadik tak nak minum susu pulak..aku kalo boleh nak dia continue minum susu selama yg boleh, at least pagi n malam..
Ntah camne lah, 2 weeks ago kalo tak silap, bapak dia ada tunjuk kan video kat you tube, pasal budak2 kulit itam (ala yg susah tu, tak pasti plak aku kat mana, africa ke sudan ke, haiti ke), budak2 tu minum susu berebut guna gelas..bapak dia cakapla, sian dia, dia minum susu dalam gelas je, tak macam abang, minum susu pon dalam botol lagi, abang kan dah besar..dan since that, dan2 lepas tu dia mintak aku buat susu dalam mug..sampai lah ke hari ni ..dia dah tak minum botol..botol dia pon aku dah buang..
Alhamdullillah..jimat sikit duhet makpak nak kena beli botol, puting lagi n pencuci botol susu...hahahah..
Lagipon, tak sanggup pulak aku bile mengenangkan tahun depan nak kena buat susu botol sederet 3 sekaligus tiap2 malam...huwaaaaa...
Cakap pasal minum susu ni, aku rasa 1 or 2 gelas dah cukup kot utk keperluan kalsium for his age kan?tapi tulah, aku still top up ngan mende lain jugak, selalu jugak belikan susu kotak ke, yogurt ke, vitagen/yakult ke or calciyumm.

Wednesday, October 16, 2013

Bedung baby

Saw this pic at Kim K instagram...

Owhhh, baru ku tahu yg org putih pon bedung baby eh?ingatkan adat org melayu je..citer pasal bedung baby ni, anak2 aku sume jenis tak makan bedung..bedung takat 2,3 minit je tahan kekemasan dia, pastu dah terbarai, kaki tangan semua terkeluar..or maybe sebab aku tak pandai bedungkan baby kot..hahaha..biasanya pas 2 minggu aku tak bedung dah, so far alhamdullilah tak de apa2 efek pon..
Tapi yg tak bestnya kalu tak bedung baby ni, diaorg cenderung nak terkejut yg pesen terangkat kaki tangan tuh..haihhh..takut aku tengoknya, jadi kesimpulannya, bedung ni bagus utk elakkan anak dari tergezuttt...

Monday, October 14, 2013

Cerita pasal abang

#1
Abg tengah main, mama tengah berlegar2 dalam rumah..abang main askar2 kot..main sorang2 dia je..pastu tetiba buat2 terlanggar mama, pastu cakap "HIYAAAA...TEMBAK RAKSASA BESAR NI"..
huwaaaaaa....mama=raksasa besar.*sigh* kids are so honest...rite?
#sentapmakkaunak!

#2
Mama tgh baring2 tgk tibi, abang ada sebelah tgh pegang perut mama sambil cakap,
"Mama nantikan, mama pegi hospital, doktor koyak perut mama, doktor ambik adik baby dalam perut mama, pastu doktor tutup perut mama, pastu doktor tampal sticker kat perut mama kan?"
oohhh, I have no idea how he got idea to say this, anyway, pandai anak mama, tak payah mama susah payah nak pikir nak citer mcm mana adik baby keluar in case abang tanya..hehehe..ye lah tu abang...


SELAMAT ARI RAYA AIDILADHA TO ALL MUSLIM & SELAMAT HAVING A MEAT FIESTA...

Friday, October 11, 2013

Persiapan bersalin part2

For Mama:
Tak banyak pon yg dibeli, ni jerr...


Socks (beli cap giant je baru rm1 sepasang hahaha), nursing bra kena beli, mternity pad, aku prefer pakai maternity pad during confinement, biasa beli brand pureen, ari tu time nak beli pureen takde, belasah je intimate pon,breast pad pon memang kena ada.New additional, tu haa, breast relief thermo pad..baru terpikir nak beli this time..sebabnya aku jenis2,3 ari pas bersalin memang dah kena bengkak susu..sakit yg amat ye..seingat aku, bersalin yg lepas aku lagi ingat n terasa sakit bengkak susu dari sakit lepas opret...dulu2 tuam ngan towel panas je..pasni kite cuba guna thermo pad ni pulak ok ke tak..nanti aku review ye..


Ubat2..NR phytonatal wajib beli, sebab i is sembelit time pantang, based on last experienced phyto natal ni sangat berkesan n membantu..Tablet Haruan beli sebab aku tak sanggup nak telan pati ikan haruan or air busuk longkang air gamat itttewww...

ooohhh, aku memang jenis tak pakai segala mak nenek param pilis ni, rimas n rasa tak selesa bila ianya kering n jatuh terabur.minyak tyt tu beli cadang nak sapu2 kat kaki..aku main beli je, ntah ok ke tak..kalu tak ok, pakai je minyak panas nak urut kaki..yg lagi 2 kotak tu beli ambik syarat je, losyen panas (mcmkan boleh kurus) hahaha, tak pe janji ado..

Lain2 takde, aku memang tak makan jamu, rempah herba mandian tu since aku tak buat dari first bersalin so aku malas nak beli..cuma masa bersalin Icha aku makan suplemen shaklee..cadangnya nak beli jugak satu set sume tu, tapi tunggu gaji oct ni..tak pe lambat sikit, aku makan suplemen tu pon after dah abis ubat doktor bagi..errrr, ada tak org makan pati prun inner shine waktu pantang, sebab aku rasa mcm nak makan tu ler..sebabnya kan ke pati tu kaya ngan vit c katanya..bersalin opret kan kena makan vit c byk2, vit c agen penyembuh luka..agak2 boleh ke?prun pon elok utk proses pembuangan..


Ha ni pulak my new breast pump...Dolu pakai avent manual, pon ok..tapi kannnn...gerammmnyaaaalahhhh, somi den bole plak pegi buang breatpump tu.huh!terpaksa beli baru...ahaksss..padahal memang suke beli kan?breast pump memang aku kena ada, wajib ada, sebab aku tend to kena luka kat nipple, so breast pump memang amat diperlukan..why pilih this brand?huh lama jugak aku pikir nak beli breatpump apa.considering faktor kewangan jugak.pikir punye pikir, survey punye survey, mcm2 brand yg aku nak beli..medela manual lah, spectra 3 lah, spectra dew lah, autumnz lah, modu lah, nuk lah, rumble tuff lah...lasttttt sekali aku decided to buy brand Unimom Allergo.Sebab?within budget not too expensive la, around 350++ je,boleh pakai letrik, boleh pakai rechargeable battery jugak n boleh convert to manual pump.Based on review baca kat intenet, ramai jugak yg puas ati..so lets try la..nanti ok ke tidok, aku review kat blog ye..

Countdown:8 days to go



Thursday, October 10, 2013

woman,tissue n toilet

Petang2 ujan2 lebat cam ni ada mood nk membebel sikit.baru lepas baru kuar dari toilet kat opis aku ler.oh jgn ada yg tnya buat apa takkan mkn nasik kot.tp berasap je aku hangin je sebab carik tisu x jumpa.hoih apakah ini.aku msk toilet pgpon tisu abis.msk tghripon tisu abis.msk ptg pon tisu u abis.aku syak pompuan2 kat opis aku ni pemakan tisu kot.manjang je abis.kebetulan plak tisu kotak aku dh abis.tensi mak.kuar dari toilet kat pintu msk opis nmpk sorg amoi ni mintak tisu kat pok guard.huh tak tau plak bole mintak tisu kat pok guard.pok guard siap offer tisu lg, takpela pokcik saya dah selesai urusan pon.awat pokcik tak habaq awai2.
Ari tu terbaca komen this guy kat insta marion counter.bunyik dia mcm ni, td ternmpk marion pegi toilet.marion dh muslim takkan pegi toilet guna tisu lg kot.LOL.dh la komen yg x ada kena mengena ngan gambo.bodo punye org.so guys, in case u dont know, we women, tak kira muslim or kapir, we need tisu bile masuk toilet.LOL.

Persiapan bersalin part1

I just wrote down all the necessary things to buy on a piece of paper macam ni..

This time tak banyak sangat, maybe sebab dah 3rd time kan, so dah tau mana yg perlu beli or tak, plus ada barang2 abang kakak dia yg boleh pakai lagi, kite pakai je.Actually aku start beli barang2, lepas raya ari tu, tu pon dah 7months++..kalau yg sebelum2 ni,kemain excited baru pregnant tak sampai 5 bulan dah start beli barang..over nau...hehehe..tapi kali ni bukan sbb tak excited, sebab bagi laluan kat persiapan raya utk abang kakak dulu..
Nasib baik ada voucher sogo ni, jimat sikit duhet..time kasih ler kat moklong, sebab dia je yg rajin menyopping kat sogo selama ni, dapatlah merasa voucher ni..

For the baby:

Set tilam, tiap kali beranak mesti beli yg baru.yg lama ntah mana pegi.tungku baby first time beli, cute je..wet wipes, wajib beli...ambik je brand apa asal ada tulis paraben free(ntah apa paraben ni aku pon tak tau kihkihkih)


Baju bajan baru, tak sampai 15 pasang pon beli..rompers semua pakai yg abg kakak punye still elok lagi..mitten n sock kena beli baru sbb mostly dah tak boleh pakai.Thanks to moklong n moksu yg sponsor jugek..


Towel n handkerchief, ni pon tiap kali beranak mesti beli baru..swadle tu bila dah beli baru perasan, utk infant..takpela belasah je..

Body wash 2 in 1 with shampoo n baby oil.Kali ni try beli brand Bubchen plak.Sebelum2 ni belasah brand pureen je..mahal sikit, nasib beli time sale..

Ubatan - dulu aku taram pakai minyak yuyi je, tapi panas sikit la, kalu sapu kat perut baby, mcm ada ruam sikit.Ni aku nak cuba minyak telon, tapi x sure brand mana yg best, tu yg beli sampai 3..krim bepanthen tu memang elok utk rashes dan sebagainya.highly recommended.wajib beli.

Botol susu, aku memang cerewet nak pilih botol susu..dua2 anak aku pengguna tegar avent, sgt puas ati, anak pon puas ati..tapi kan, konon anak no 3 nak savy sikit, botol n puting avent mahal noks!satu lagi aku tak suke design avent punye botol kena pakai ring cap tu..design baru alahaiii...mahaiiinye, satu botol kecik dah dekat rm50.puting plak 2 bijik almost rm30.Bab beli botol ni aku cerewet tang botol tu, aku tak suke botol yg cepat hilang dia punye corak kat luar tu.Avent memang sgt puas ati, thn lasak n corak dia tak pudar even dh pakai n sterelize byk kali more than a year.Tu yg aku suka pasal Avent walaupon tahan je tengok design dia yg plain n membosankan tu.
So, lets try NUK plak.Ramai kawan2 aku yg pakai NUK ni ckp ok jugak, both bottle n teats.Yg penting ni ha, ada jaminan fade resistant printing.Mak suke...Tapi teats dia, macam kurang berkenan, yg paling small adalah 0-6 bulan, aku takut flow dia laju sgt for new born.tu pasal yg standby anakku punya teats.paling small 0-3 bulan.ok la.hopefully baby suka yg anakku, sebab murah satu hal n aku prefer teats silicon ...hehehe


Ok dah tu je for the baby..tak byk kan..for mom n breastfeed next entry lah ye..

Countdown:9 days more!

Tuesday, October 8, 2013

It just a football LOL

sejak2 era kebangkitan bola sepak tempatan 2-3 tahun kebelakangan ni,mcm2 ragam penyokong fanatik...especially to those yg merupakan penyokong fanatik team bola sepak dari negeri 'k' ni..tak mengata org tp amik contoh somi sendiri n orang keliling yg terdekat..memang tak dinafikan. kalau apa2 yg berkaitan ngan negeri 'k' ni semangat dia lain mcm sikit (bg org2 yg berasal dr negeri k ni lah)..tak kira apa saja, game ke, artis ke, geng2 belajar masa kat u ke..memang sungguh jitu semangat kenegerian depa..
Termasuklah bola sepak...sekarang ni aku perati apa2 game yg melibatkan negeri tersebut, ko jangan cakap ler impak dia..kat kedai makan, kat stadium..fuhhhhhh...depa sanggup datang dari jauh berkampung kat stadium tu..tu baru bab sokongan, ce kalo dah menang sesuatu game tu...fuhhhhhh...dasatttttt...dia punya gebang 40 ari 40 malam tak abis lagi...macamkan menang piala donia...tapi kalau kalah....hahaha, ada yg pesen tak puas ati, lebih2 pulak, ada yg pesen diam2 sudehhhh..tapi biasanya kalu yg fanatik ni, memang tak puas ati manjang le...
sebelum start sesuatu game ni, lets say lagi 2 minggu ada perlawanan yg libatkan negeri k ni utk piala2 or liga tertentu (sorry aku tak ambik fedulik liga2 or jenis piala nih, yg kutahu piala donia je)..dia punye kerisauan penyokong fanatik ni, fuhhhhhh...jangan cakap ler...lagi risau dari bini nak beranak or anak nak ambik periksa...tu dia, 2 minggu dia punya risau tu, sampai ari2 dok cakap benda yg sama...sampai cair taik telinga aku ni ha...pastu kan, kalau game yg pesen kena main 2 kali tu,lets say, dalam game pertama dah kalah, penentuan dalam game yg kedua...fuhhhhhh...yg ni lagi tahap dewata raya kerisauan dia...mengalahkan pemain tu sendiri...sampaikan mandi tak basah, tido tak lena, makan tak kenyang ler...gittuuu, fanatik sungguh..
Tu citer sebelum kejadian ye, tuan2 dan puan2...citer selepas kejadian pulak..kalu menang memang gah le 40 ari 40 malam..hari2 dok buat ulasan yg sama je, kat fb kat forum, sampai sebulan tak abis lagi sembang, yg paling tak tahan sanggup tengok ulang tayang samada kat tibi ke, kat youtube ke, kat fb tu, berulang-ulang-ulang kali...tu diaaaa...pas balik tengok kat kedai or stadium, tak puas ati, balik tengok kat tibi pulak siaran ulang tayang, tu pon kalu tibi siar lagi seminggu,dua minggu, or sebulan..sanggup lagi tengok...berbulu je mata aku ni haaaa....
very the fanatik bukan?yg aku tak paham apa ke faedah yg didapati dari semua itu???tidak kah semua itu perkara lagha semata?hahaha...tapi jangan ditanya pada somiku, kang aku yg kena balik, sama lah jugak kalu dok tengok konsert2 kat tibi or dok follow rancangan realiti spt af?takde pekdah jugak ken...hahaha...soryy, dah tua2 bangka ni, aku dah tak follow sebarang rancangan realiti tibi, dah makcik2 ni kennn, aku follow drama melayu kat tibi je..
anyway, aku bukan citer pasal somi ku saja, tapi aku perati org2 keliling yg berasal dari negeri k ni, rakan2 opis contohnya...sama je pesen ngan somi aku...
sorry to say ler, local football star ni, memang aku tak ambik tau pon, malah tak kenal pon sape yg hot sekarang..si kembar tu?kenal sebab kontroversi ngan retis, pastu apek?kenal pon sebab kontroversi jugak..ni hasil dari pembacaan blog gossip lah..pastu mat yo...tu pon aku baru tau wujudnya mat yo, thanks to bini dia...

P/S:demnnnnn...separuh akhir piala apa ntah,yg melibatkan negeri k itteeewwww, malam aku kena check in spital, mari kite tengok bini or bola yg lagi penting...

Thursday, October 3, 2013

Baru terhegeh nak buat

Anak first kan..memang excited, sume nak buat..masuk anak 2nd, malas je rasa..dulu, masa abang rajin je print2 gambo n susun dalam album gambo, buat ala2 scrap book..ehehe, aku memang jenis old skool, jaman sekarang org dah tak pakai album2 gambo n scrap book..ni jaman org buat photoshoot n terus print album yg hard cover gittewww..tapi tak pelah, mak jemah ni kurang berduit sikit, ni je yg mak jemah mampu buat..kutip2 gambo yg merata ambik, kat henpon la, kamera la, pastu print n susun kat album, boh la caption sikit2,cara boh caption pon mcm tadika je, gunting n tampal hehehe..tak pelah, asalkan mak jemah happy..
Tapi tulah, yg abang punye dah lama buat, sekali nak beranak anak no3, baru teringat Icha punye album tak buat lagi le....baru last week hegeh2 gi print gambo, tu pon gambo yg ada saki baki je, most of gambo Icha aku dah terdelete...tsssskkkkk...Takpe lah janji adoooo...janji mak jemah tetap hepi ngan album cum scrap book old skoolnya...Nanti kalu mama ada duit lebih, kite buat photoshoot ye anak2..






Countdown:15 days to go!

Wednesday, October 2, 2013

Wordless Wednesday:Look, what I bring to office today!

Pesan Abang:Mama bawak ni pegi opis ye, simpan dalam poket mama.

*baikkkklahhhh anakkkkk*


Tuesday, October 1, 2013

Birthday pot luck

Ahad lepas 29/9/2013 birthday my adik..Happy birthday adik saya semoga dirahmati n murah rezeki selalu.
Kesian my adik, ari tu dia request nasik ayam, tapi aku tak larat dah nak masak2 meriah2 ni, walaupon nasik ayam je pon, so tuan besday sendiri yg jemput datang makan kat rumah dia..aku hanya mampu buat yg ni aje..
haha..telor je yg ada kat rumah time tu, belasah je

kailan ikan masin
agar2 santan
Menu tuan rumah pulak,

tenggiri goreng
udang lemak cili api..

honeydew

Gambo masa acara makan2 nan-ado sebab masing2 dah kebulur.
Again, Happy birthday to you my one and only brother.

Thursday, September 26, 2013

Sejenis perasaan yg tidak best..

Nak kata baru tahu, tapi dah lama tahu..cuma bile tengok balik pagi tadi, sejenis perasaan itu baru muncul, iaitu perasaan yg tidak best..bile aku google balik url blog aku, then click kat image..Tudiaaaaaa...kuarla sebeban gambar2 aku yg penah aku publish kat entry2 lepas..dan aku mula rasa sejenis perasaan yg tidak best ittewww...
Tidak best sebab, sebab as easy like that, just one click, nahhhh...amik kau, segala mak nenek gambo yg penah ko tepek kat blog semua kuar...kalau gambar lain contohnya makanan ke, aku tak kisah sangat..ni gambo2 family, especially gambo anak2..rasa macam hilang privacy, sebab mudah sangat org nak tengok gambo family kita kat intenet (akibat dari perbuatan kita sendiri)..memang maklumat dihujung jari sungguh, just a single click, kuar le segala mak nenek..
Tak, aku bukan perasan retis ke apa..sebab aku bukan retis la, aku rasa tak sepatutnya nak exposed too much on family, especially gambo2 kan..macam aku cakap, macam hilang privacy..Tapi nak buat camne, dah aku berblog hanya bercerita pasal kehidupan harian yg berkaitan ngan family, so haruslah tepek gambo kan..kang tak berseri pulak entry aku tanpa gambo....Tapi tulah, bile google sendiri...alahaiiiii..bersepahnya gambo..
Bukan apa, dunia sekarang ni macam2..penah jadi pada blogger2 sebelum ni yg org lain curi gambo diaorg, pastu buat citer or bubuh caption yg bukan2..contohnya, ada sorang blogger fofular ni yg teleh tepek gambo anak dia sakit kat spital, tup tup heboh kat fb, konon kata budak tu kena dera kat mak bapak...kang dah naya kat situ, n some more boleh mengundang fitnah n caci maki..Ada pulak, yg suka-suki curik gambo org lain nak buat jadik model produk jualan..tu belum kes curik gambo utk create fake profile kat fb or blog...haihhh...even kalo dah watermark gambo pon,still diaorg boleh crop..
Tak mustahil, sekali aku google, tengok2 gambo anak2 aku tetiba dah jadi anak org lain kat blog org lain, in this case org tu cuba create fake profile la n everything is fake, ini pon penah jadik kat sorang blogger fofular..Tak, aku bukan perasan blogger fofular, tapi benda ni tak mustahil jadik walaopon kat bukan blogger fofular, sebabnya lagi senang kot, susah sikit org nak detect whether this person/blog ni fake or not..
Beringat sebelum terkena..
Nantilah, slowly aku kan remove gambo2 dari entry2 yg lepas..Lagipon, nasiblah sekarang ni aku hanya fokus kat blog saja, no more others social media..bayangkan kalo semua aku tepek gambo, kat fb, my space,insta, keek ...huhhh..lagi poning den!To kawan2 yg takde blog, tapi active kat social media yg lain2 tu, sama lah jugak risikonya ye, walaupon ko dah bubuh segala private setting bagai, tapi still mende tu boleh hack..Dah katenye dunia internet ni dunia tanpa sempadan..so everything is possible...

Bersepah, and I is dont like!Tapi tulah kang, kalu bercerita tak tepek gambo macam tak best pulak..or should I blur kan saja gambo2 tu or just edit in black n white??






Tuesday, September 24, 2013

Hero sendu

Semenjak dua menjak ni banyak pulak drama series melayu yg best2 kat tibi, membuatkan aku terfollow layan...elehhh, cakap je lah ko dah masuk fan club drama melayu kennnn...Tapi ok la, memandangkan drama melayu sekarang dah byk yg best so bolela nak layan, bukan stok drama sembilu mcm dulu2 tu..kalo x sempat nak tgk kat tibi, selalunya aku layan online..takde astrerok no hal...online belambak sekarang..
Tapi daya tarikan sesuatu drama bagi aku kena pakej..jalan citer + hero + heroin..kalau salah satu failed boleh merosakkan mood nak tengok..mcm citer teduhan kasih, aku tak minat adi putra, si heroin tu lagi la..tapi jalan citer best, terpaksa jugak tengok walaupon agak ketinggalan..
sekarang antara 2 citer yg best kat tibi ialah citer jannah tu ngan kg girl..tapi dua2 hero adalah sendu..
citer jannah tu best..aku suke sebab jalan citer dia ada konflik2 n saspen sikit..lagipon aku suke nelydia tu berlakon, suke dia berlakon since drama spa q lagi..tapi alahaiiiiii...takde ke org lain nak dijadikan hero..seriously hero cikeding like that??tak 'manly' langsung..aku kalo scene dia ngan jannah mesti aku skip..ntah la kenapa, somesthing's bothering me..the way he talk, the way he dressed,the way he acted....eeeeeiiiiiii..tak sesuwai okay...aku sampai nak termuntoh* ober bebenor tapi aku tak tipu ye, blamed on my pregnancy hormone ya!*..kot ye pon cari la yg macho sikit..dia ni kalu berlakon watak ustaz2 or ustaz miang sesuwai la...
pastu citer kg girl, aku curi2 baca novel dia macam best jugak..tapi since first episode, bile nampak je mamat ni berlakon...alahaiiiii..belambak kot hero lain yg fit dengan character hero dalam citer tu..ye lah ..dalam novel hero tu digambarkan hensem tinggi etc...seriously akim af tu??pfffftttt...potong mood nak tengok..

* sorry kalo sape yg dah terbaca entry sia2 ni..hahaha, pada peminat kedua hero tersebut, mintak mahap banyak2 ye, jangan sentap pulak..

Monday, September 23, 2013

Dugaan kecil saja ni...

Ari Jumaat tu balik dari keje lambat sikit..dah lepas maghrib baru balik..masa somi sampai..aku terhidu2 bau hangit kat moto (yes aku still gi keje naik moto walaupon dah masuk 8 bln 1/2 dah ni, I know not good tapi aku malas nak naik lrt, kalu naik kete kang tiap2 ari sampai opis 10 pg, balik rumah sampai 10 mlm)..Tanya kat somi apa benda bau hangit ni, katanya ntah apa benda kat dlm seat motor tu yg terbako..aku dah tak sedap ati, tanya lagi, ni ok ke tak nak naik moto ni...dia cakap ok, aku tau dia pon tak konpiden, memandangkan dah gelap, n nak balik cepat ambik anak2 kat taska lagi, aku naik je, tak tanya banyak dah..
Dah jalan half way lah kiranya, sampai kat atas highway Mex tu, ni betul2 kat tengah highway, atas fly over plak tu, lagi 800 meter ke bangunan Nirvana tu, tiba2 motor terhenjut2..cam naik kude..pastu terus mampus, n terberentilah kat tengah2 highway langsung tak mau gerak dah..nasib baik dah memang sedia dok kat lane kiri..haihhhhh..garu kepala lah kiteorg..tak penah lagi moto buat hal tengah2 highway camni..pagi tu , kemain lagi somi dok puji2 moto ni tak penah lagi buat hal walaupon dah dekat 3 tahun pakai...pffftttttt...sekali petang tu dia dah tunjuk belang...
Takpe2 meh kita bersabor, n duduklah kiteorg bertenggek kat tepi highway tu sementara tunggu adik aku datang nak amik aku n towing truck nak usung motor tu ke workshop...ada lah dalam setengah jam melangut kat tepi highway tu.. kekadang aku bangun berdiri, saja nak menunjuk perut boyot nak tengok ada ke org nak berenti..tapi nan-ado okey...people are being so ignorant these days..tapi tak salahkan diaorg la, kalu aku pon mungkin macam tu jugak..hanya mampu pandang n cakap kesian dalam ati je..tapi tak paham la, yg aku perasan ada kat 5 buah penunggang moto kot, bawak kemain ketepi, n laju pulak tu, sipi je nak kena kiteorng..padahal dah letak kon, yg dari jauh nampak...isk...isk..isk..
Balik rumah, terkandas lagi, terkandas kat rumah adik aku..kunci rumah aku tertinggal kat rumah, yg somi punye dia tertinggal kat moto, moto dah ada kat workshop, nak pegi balik ambik, workshop dah tutup...merasalah macam org tak berumah n menumpang rumah org semalaman, nasib baik kat rumah adik sendiri...

sambil melangut tepi highway..
kuda itam belaan somi yg tersadai tepi highway..


Thursday, September 19, 2013

Konsert Tadika

Ni first konsert abang..abang kena buat tarian yg berunsurkan chinese cultural..tajuk tarian ialah handkerchief dance, tapi aku tak nampak pon unsur2 handkerchief dalam tarian tersebut, malah handkerchief pon tak digunakan sebagai props..tak taulah kat mana sangkut pautnya tarian dengan nama tarian tu..
Ni lagi satu, baju tak berunsurkan chinese culturalpon..macam baju paria adalah..ngan labuci bagai..
Malu abang tak nak bergambo sebab muke kena mekap ala opera cina..hihihi
video
 Maafkan mama ye abang, mama tak jumpe nak cari button zoom kat ipong ni, ke memang takde?nak guna telepon samsung (which is better ambik dari jauh pon tapi gambo takdelah kecik bebenor), takde bateri le pulok...

Ngan kawan2 satu kelas..
Ni je gambo yg terdaya nak snap.Yg penting abang enjoyed his first stage performance.Bimbang je aku takut dia tersasar bile tgk mama or terkencing ke..Ada budak tu tgh2 syok buat persembahan tetiba boleh plak menangis tengok mama dia kat bawah..nasib abang tak macam tu..

Wednesday, September 18, 2013

Wordless Wednesday:Her first lipstick lesson

Abis lipstick mama!

Countdown:31 days to go!

Tuesday, September 17, 2013

Check up 8 months @ hospital

Finally, we chose KPMC Kajang, and hopefully we stick to this hospital until my delivery day.

Check up was last Wednesday, with Dr Anita ( As I read on the blog, she got lot of positive feedbacks from her past patients).
Indeed, she was a lovely doctor, and so far even after first time met her, aku puas ati..even better kot daripada gynae2 lain yg pernah aku berurusan sebelum ni.Explanation bagus, clear, apa yg kita tanya dia jawab panjang lebar..scan baby pon ok, explain pasal baby sume..so far so good..
So, whats up for 8 months check up??
I told Doc Anita, that I'm thinking to have elective ceasarian, due to my previous histories..She said ok, elective ceasarian ni boleh buat as long as u already had at least one time ceasarian before.
Lepas dah cerita lebih kurang pasal sejarah beranak yg lepas2, soal jawab itu ini,then time to scan..
Apparantly, turn out memang aku kena ceasar pon disebabkan perkara berikut;
1)Placenta Previa (Uri dibawah)
Kes PP ni, aku jenis type 3.FYI, PP ni ada 4 type..malas nak explain..plis google ye..hehe..
pendek citer, aku punye PP type 3.For those yg ada PP type 3 & 4 & which is over 28 weeks..memang kena operate..PP type 3 ni ialah Kedudukan uri yg separuh menutupi pintu rahim.PP type 4, uri yg tutup penuh pintu rahim.
2)Kedudukan baby melintang..hmmm..masa check up Icha 8 bulan dulu,kedudukan dia songsang, tapi scan masa 9 bulan dia dah pusing kepala ke bawah, tapi tulah, walaupon dah kebawah kepalanya, still masih jauh lagi dari pintu rahim...so, operatelah kite..
3)Baby besar ...tskkkk...tak tau nak cakap apa..dah omaknya besar, anak pon besar la..hehehe

So ari tu dah decide tarikh tapi tak finalized lagi..paling awal boleh beranak on week 37..Tapi ari tu lupe nak inform doctor,yg abangnye keluar on early of week 38, before that memang aku dah leaking air ketuban 2-3 hari dah..Kalau boleh buat on week 36 pon ok jugak..I is tak larat dah nak tunggu lama2..

Contdown:32 days to go..

Wednesday, September 11, 2013

kreatif

Aku selalu breakfast kat IB pagi2.Pastu ada terperasan motor ni.

First time tengok, aku ingat kan owner motor ni nak balik kg ke apa, sebab bawak beg besar.Tapi dah tiap2 kali aku pegi situ, tiap2 kali aku nampak, baru aku paham.Hehehe,sori ler aku memang berpikir secara siput sedut sikit since pregnant ni...and it put a smile on me..Sometimes, hard times allows you to be creative..God bless you!

Tuesday, September 10, 2013

Mengidam ini..

Dah lama aku teringin nak makan ni.Dari sebelum puasa lagi.Lupa nak suruh agen pencari makanan kat kampung carikan..dah abis raya manalah nak carikan..Ari tu masa pegi rumah lama kitaorg, terperasan kat bekas kuih tuan rumah tu ada ni, tapi segan la pulok nak makan2...dah le tetamu tak di undang, sudahnya telan ailio je..Tapi ada rezeki aku nampaknya, ari tu masa pegi breakfas kat foodcourt TH selborn bangunan seberang opis aku ni, ternampak akak gerai tu lelong kuih ni..Alhamdullillah...merasa jugak akhirnya...kalau tak kempunan aku..nanti kang anak aku ni sampai umor 3 tahun asek meleleh ailio cam abang dia dulu..Masa abang dia dulu, sampai 3 tahun ailio meleleh, tapi memang ada menda yg aku tak dapat makan sampai ke sudah time pregnantkan abang dulu...hehehe
Inilah kuihnye..
Agar-agar kering..dalam masa 2 hari abis aku kerjakan..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails