Adds by nuffnang

Tuesday, September 2, 2014

setahun sekali, eh setahun sekali ke?


Tajuk:perjumpaan geng segitiga bermuda
tempat:teratak tuan tanah

Jgn tanya kenapa nama geng segi tiga bermuda, ni kena tanya ketua kumpulan..akhirnyaaa..ye akhirnya..jumpa jugak..lepas byk kali majlis tertunda hehehe..padahal memasing tinggal dalam radius tak sampai 40 km kot..kemain payah nauuu nak jumpee..si myn tu jumpa la jugak last year, yg lagi 2 tu last jumpe tahun 2012, boleh?padahal sorang dok di bangi, sorang dok di kajang..
anyway, ni kawan masa belajar kat uum dulu, kawan since jaman matrix tahun 1999 nun..Alhamdullillah still keep in touch..takpelah jarang jumpe, grup wasap kan adooo..

tgk gambo makanan duluuuuu...tuan rumah masak, nasik putih, ikan goreng berlado, masak lomak cili api ayam n fruit cocktail


Intan bawak grilled lamb, sedap yumsss


 Ern masak nasik couscous ponnnn sodappppp


Myn bawak puding roti thorrrrbaeekkkkk...

 Thanks korang susah2 je bawak makanan...

Us 2014.KL.left to right.Myn, tuan tanah, Ern & Int
Us 1999.Aloq Staq.left to right.Myn, tuan tanah, Ern, Int
Intan & Ern main masak2 kat rumahku..amboii int kemain muka berseri2 sekarang ye..
Igonered the mothers faces...mahapkanlah, bukan kamera iphone..we & our 2013 babies..Aminah Insyirah 10 month, Sumayyah 1yr 1month.

Friday, August 29, 2014

#mycinta

cinta pada tanah air tumpah darahku.sapa yg tak cinta tanah air sendiri tu layak dibuang negeri saje...

And these are my ultimate cinta mati




Happy 57th independence day Malaysian!May we continuously live in prosper & united.We love Malaysia oh tanah tumpahnya darahku..

Thursday, August 28, 2014

Random foods

Hobi semenjak dah tua2 ni tengok gambo makanan.Kalau makan tu tak payah cerita la..memang dah lebih dari hobi..dari tengok2 gambo makanan kat blog2 berjangkit pulak kat instagram..kalo retis yg rajin tepek gambo makanan tu, walaupon tak minat sgt sanggup aku follow hahaha..pastu kat grup wasap kawan2 sekolah siap mintak diaorg send pic makanan lagi...hahaha..eh aku memang suka tengok gambo makanan or tgk apa yg org masak...terapi minda gittewww...tengok sambil telan ailio..kagum ai tengok kawan2 semua dah tahap masterchef..

Ni yg aku makan kat ntah ape nama cafe dia kat Maju Junction ari tu.order asam laksa.sekali dah sampai terkedu kak mon tengok cenggini rupe laksa dia..

Haaaa...tu dia seketul ikan sadin disitu...maafkanlah kejakunan kak mon...tak penah lagi kak mon makan asam laksa yg cenggini..tak reti pulak nak makan...ikan sadin seketul cam tu...pasrah je aku makan sebab dah lapo sgt..licing jugokkkk...hahaha..tapi next tak order dah..
Pastu order plak side dish..pon lupe apa kenama dia...dalam menu nampak macam best...sekali dapt haaaaa....kangkung, kue tiaw ngan fishball 4 ketolll...terkulat2 kak mon makan, nasib la sos dia agak sedap...pon first n last order...

 Ni kueh feveret..ni sempena makan2 kat opis pagi tadi...kueh koci a.k.a kueh org tua takde gigi..hahaha...
hoihhh kak mon melantak ni saja ada kot kat 10 bijik...hahaha..memang buruk lantak sungguh..sedap hoihhh..sampai menjilat daun pisang hahaha...

Next...haipppp...jangan gelakkk yeeee...ni aku buat sendiri..hahaha..anak request so marilah buat..tapi aku tgk sendiri pon nak tergelak, kulit menggerutu...maafkan lah kak mon ye...ni percubaan kedua kak mon buat karipap..takpe practice makes perfect..anak makan 5 ketul, selebihnya aku jugekkkk...

Next,ni aku makan kat bangunan standard chartered kat sebelah petronas tpm...nama kedai Galetto kalo tak silap...Yee mee kungfu n Seafood Aglio Olio..bolehhhlaaaaaa...


Friday, August 22, 2014

22/8/2014 The mourning day

Salam takziah buat family mangsa nahas MH17.Hari ni, seluruh Malaysia berkabung sempena ketibaan jenazah mangsa yg terlibat.Walaupon takde kaitan ngan mangsa2 tapi turut merasai kesedihan..

So, we have our own dress code for berkabung.It's black, white n blue combination of attire.Our official color actually.

We were all gathered @ foyer for one minitue moment of silence & doa recital.

our berkabung OOTD.

Thursday, August 21, 2014

Makan2 di bulan raya

Raya kan sebulan.So makan2 raya jugak haruslah sebulan.Aku dulu masa dok di kampung halaman tak penah tahu makna beraya selama sebulan open house ke apa..bila sampai kl, baru aku tau..org kl rupe2nye beraya sebulan..maka sebulan jugak ko akan berfiesta makanan.
Bulan raya dan makanan, berpisah tiada.

2 minggu lepas aku adala buat makan2 sikit..untuk kawan2 sekolah yg dah lama tak ketemu..menunya nasik ayam..konpiden jek masak nasik ayam kan..too bad nasik ayam kak mon tak menjadik!hahaha...tak biasa masak byk2 ni tetiba ari tu masak sampai 10 pot terus...hambikkk...nasik tu ntah kenapa 95% masak, lagi 5% dia ada rasa mentah2..dah 3,4 kali jugak aku tambah air tapi nasik tu dok cenggitu jugak...tak konpiden aku nak bagi orang makan...panik aku, nasik buat hal..tetamu jemputan dah nak sampai..kelam kabut pi orde nasik goreng cina kat mamak bawah (dah le x sedap)...pastu suh somi gi beli nasik beriani kat kedai...hahaha..jadi itulah dia, kepada kengkawan yg berasa pelik kenapa nasik ayam aku kaler oren tapi tak berani nak tanya...itulah dia jawapan kepada persoalan anda..


menu nasik hayam ku...
member aku bawak fruit cocktail...thorrrbaekkkkkk...

member2 sekolah..some of them ada yg x penah jumpa since spm 1998.left to right.Zt, Pidah, maa, tuan tanah & nuru.

minggu berikutnya kat rumah maa pulok..makanan sume best2 pandai betul kawan aku ni masak...
tudung kuning tu namanya raisah...pon dah lama bebenorr tak jumpe..

Semalam pulok makan2 untuk divisyen finance...
kemain kak mon melantak sampai tak sado perut dah buncit macam ngandung 5 bulan...huhuhu

percayalah..ni semua selamat masuk dalam perut aku semalam..laksa sedap sgt sampai bertambah.nasik dagagng lagi, kuih muih last sekali cendol...
 Tak cukup kat divisyen sendiri, pegi beraya kat divisyen org lain walaupon tak dijemput...hahaha..
maka melantaklah lagi...
nasik minyak wif ayam masak merah sedap..apam balik n sate..apam balik tersedap camne ntah..lain dari yg lain sebab dalam tu dia letak nestum...
 Tak cukup lagi dah melantak banyak, ngan tak malunya kak mon gi tapau walaupon kat divisyen orang hahaha...eh bukan aku sorang yg tapau tau, ramai lagi...makanan banyak sgt lebih, dari membazir baik tapau..jimat tenaga kak mon tak payah masak semalam..

tapau sate, apam balik, nasik minyak, laksa...hambekkkk...siap boleh buat open house kat rumah sendiri pulak..hahaha
 LAST SEKALI....
gambo raya bersama team-mate...yg kecik tudung biru tu lah boss ai..







Monday, August 18, 2014

Masak tempoyak

Aku suka makan lauk tempoyak.Tapi kalo sebut lauk tempoyak mesti sinonim ngan ikan patin.Aku tidok le makan ikan patin niiii...balik dr kg ari tukan, MIL bagi tempoyak banyak le jugak...so mari kite cuba buat masak tempoyak..debor2 kak mon nak masak ni..fisrt time buat nih..jgnlah tak jadi..so aku bagitahu somi, aku nak buat udang masak tempoyak..somi ku keheranan kerana katanya sambil mentertawakan aku, mana ada org buat udang sambal tempoyak..eh, eh..gelakkan ai ye..tak caye meh ahkak gugle..sekali gugle udang masak tempoyak berderat kuor resepi..maknanya masakan udang masak tempoyak tu memang wujudlah ye..haaaa...terdiam somiku 60 saat sebab tak berapa nak percaya lagi kewujudan masakan udang masak tempoyak ni..
maka masak-memasaklah kita udang masak tempoyak ni..resepi aku tak guna santan pon, ala2 macam masak pindang cuma tambah tempoyak aje..nasib menjadi..fuhhhh...tapi malangnya aku hanya mampu makan sekor je udang..makan sekor tu pon kemain eczema menjadi2..maka selebihnya terpaksa lakiku abiskan..anak2 tak makan sebab kuah tu terpedas lah pulok..sorry kiddos, mama ni kalo masak asek terlupa je, asekla terlebih cabai, ikut sedap tekak aku je..kadang2 tu diaorg makan jugok pedas2 pon..hehehe..
my udang masak tempoyak

Wednesday, August 13, 2014

Sakit gigi

Sakit gigiiiiiiii....sampai ke tidor pon masih lagi rasa sakit...dgn itu aku declare sakit gigi sakit kedua pas sakit beranak...ke sama je taraf dia ngan sakit beranak...tak tahan sakit, mehla kita gi jumpe dentist...
Selepas 7 tahun...huhuhu...perasaan jumpe dentist tu sama je..berdebor-debor..walaupon dah tua bangka cam ni..kalo boleh masuk dalam bilik tu nak lari keluar balik hahaha...
sakit okeh kena korek2 dalam mulut ni..dah le semua peralatan dia pesen tajam2...gigi geraham bongsu (which aku tak penah tahu pon ada hahahah) kena cabut sebab dah rosak teruk..doktor syorkan cabut je lah..so, cabut lah..masa cabut tu tak sakit, tapi masa nak cucuk ubat bius tu kemain sakit..banyak tempat pulak tu dia cucuk, sebabnya bile setiap kali pas cucuk, doktor tanya, sakit lagi x, aku jawab sakit lagi, so dia tambah lagi ubat bius tu, padahal dah tak sakit, saje je nak suh dia bius banyak..nak mencabut satu hal, kemain lama, eh doktor ni pandai ke tak..hangin je aku kena tunggu lama..hahaha..siap tanya doktor, doktor buat apa ni, kenapa lama sangat...hahaha
Pastu dah siap cabut, patut kena tampal lagi gigi yg berlobang, tapi x leh buat lagi coz gusi tengah bleeding..hoihhh gusi aku berdarah sampai 3 hari...ni dok menanggung sakit kat gusi yg bekas cabut tu ngan gigi yg berlobang, semalam gi balik dentist, tapi still tak boleh buat lagi sebab gusi yg bekas kena cabut tu tak sembuh lagi...tak aman hidup aku selagi gigi ni tak pegi tampal...jumaat or sabtu ni pegi balik jumpe dentist...berdebor-debor kak mon...
muka selepas kejadian..tgk pipi n bibir yg bengkak macam hape je, smpai nak cakap pon susah akibat terlebih ubat bius...hihihi..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails