Adds by nuffnang

Wednesday, September 17, 2014

Resepi puding caramel yang gebu gebas

Puding caramel memang feverettt ahkak...cuma tak berapa rajin nak buat sebab kalau buat pon dalam rumah tu balik2 aku je yg makan..kang abis seloyang tu masuk perut aku saje..hahaha..
Selama ni buat penah la cuba 2,3 resepi..and yg paling kerap buat dari resepi satu blogger ni..cara buat cerewet sikit sbb ada part2 yg kena tapis2 n pakai telo putih saja la..tapi rasa sedap...tapi tula, dalam kesemua resepi yg aku dah cuba, hasilnya puding aku tu tak gebu..tak gebu i mean isi dia macam tak padat n ada gelembung2..bila siap kukus tu tak nampak smooth n gebu gebas lah walaupon rasanya sedap.so, bebaru ni one one my fren dalam grup wasap, share pic puding caramel dia yg gebu gebas itu, apalagi, laju je kak mon tanya resepi...
Dah try buat, n hasilnya memang gebu gebas, kak mon sukeeeeeee sangattttttttt...
so, kwnku fayong, aku share resepi mu disini pulak..thanks a zillion for the recipe..
resepi dia sgtlah senang, sampai sekali buat je terus ingat kat otak..

2 sudu besar gula - untuk buat caramel
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat
3 keping roti
3 biji telor
sesudu kecik esen vanilla

cara buat, buatle caramel tu dulu.
roti tu carik2 n rendam dalam susu.pastu masukkan telor, esen vanilla dan blend kan semua.
masukkan dalam loyang yg ada caramel pastu kukus le..aku kukus setengah jam...

abaikan macam terserpih kat tepi ngan atas.tu akibat tak sabo, belum sejuk lagi dah terbalikkan kat pinggan....tgk isi dia...smooth n gebu kan?

Monday, September 15, 2014

Our new family member

Yeayyyyyy.....at last, additional baby boy in our family..pasni bolehla mama shopping baju baby boy pulokk..
Welcome to the world & our family, my dear nephew...

Say hello to Syed Azfar Qayyum..was born on 4th sept 2014..

Thursday, September 11, 2014

Saloma Biopic

Sape dah tengok citer ni?angkat kaki sama tangan hehehe...
Aku bukanla peminat saloma mahupon citer2 melayu klasik..tapi aku suka sesuatu yg berbentuk biografi..tak kira bertulis or media..since aku follow si nabila kat insta, so dah lama aku tau pasal citer ni..tak sabo nak tengok..bile dah on air tu lagi la eksaited...almaklom rumah tak de asterok, pinjam adik aku punye, kebetulan dia tak de kat rumah..hehe nanti aku bayo ye (tu pun kalu aku ingat le hahaha)...
So, daripada 5, aku bagi 4 bintang..the casts were good..Nabila punye lakonan as saloma ok..yg paling win, azhan rani (kot nama dia) berlakon as tompel...memang betul2 menjadik...
Tapi yg tak berapa nak best, some plots macam tergantung, macam tak di kembangkan..
apa2 pon bagi aku saloma bio pic best n at the same time kite dapat tahu sejarah hidup dia...
okaylahhhhh kan melanggan citer ni sebab boleh consider as sejarah jugok...daripada ko melanggan citer david teo yg ntah hape2 tu...ape ke tajuk yg ada budak hostel tu...yg nora danish berlakon...totallyyyyy haukkkkk...

tompel.paling win..

Tuesday, September 9, 2014

20 facts about me

Kak mon pon nak ambik bahagian jugak..walaupon takde sape2 yg tag kak mon..hahaha..isk..mane boleh sume org buat ahkak pon nak buat jugok..
1. Im the second from 3 siblings
2. The only car i own is kancil second hand sajorkkk...
3. I got driving license since year 2000 tp br skrg nak terhegeh2 bawak kete
4. I hate doing house chores but i have to.no choice.
5. I used to have black teeth sebab masa kecik2 sebab suka ratah milo
6. When i was in my early teen, memang teringin nak pakai braces,but then my dad x bg dgn alasan takut tertelan besi.lol!so sampai ke sudah tak pakai.
7.my ring size is 13.5.hahaha jari jemari je yg kurus nok!
8. Fobia pada kesakitan@ rasa sakit.
9. im such a sweet tooth..penggemar makanan manis
10. Tak pernah pegi cameron highland..bile la nak pegi ni...
11. My all time favorite cartoon is garfield.used to collect garfield stuffs.
12. Suka anything related to fashion.i wish i am a fashion designer.i wish i will be given a chance to have my own clothing line one day..insha allah
13. I got eczema,asma n sinus.sampai sekarang
14. Seorg yg sembelit..haha
15. Suka makan buah n sayur..my day wouldnt be completed kalau tak jumpe 2 benda tu..
16. lack of confidence in almost everything i do*sigh
17. Hard to be punctual..sorry..
18. I hate programming or anything related to it
19. Penggeli cicakk...hoihhhhh
20. x boleh walau dlm sehari pon tak tgk wajah 3 nyawa saya...

Hoihhhh...semput nak pikir sampai doploh..

Tuesday, September 2, 2014

setahun sekali, eh setahun sekali ke?


Tajuk:perjumpaan geng segitiga bermuda
tempat:teratak tuan tanah

Jgn tanya kenapa nama geng segi tiga bermuda, ni kena tanya ketua kumpulan..akhirnyaaa..ye akhirnya..jumpa jugak..lepas byk kali majlis tertunda hehehe..padahal memasing tinggal dalam radius tak sampai 40 km kot..kemain payah nauuu nak jumpee..si myn tu jumpa la jugak last year, yg lagi 2 tu last jumpe tahun 2012, boleh?padahal sorang dok di bangi, sorang dok di kajang..
anyway, ni kawan masa belajar kat uum dulu, kawan since jaman matrix tahun 1999 nun..Alhamdullillah still keep in touch..takpelah jarang jumpe, grup wasap kan adooo..

tgk gambo makanan duluuuuu...tuan rumah masak, nasik putih, ikan goreng berlado, masak lomak cili api ayam n fruit cocktail


Intan bawak grilled lamb, sedap yumsss


 Ern masak nasik couscous ponnnn sodappppp


Myn bawak puding roti thorrrrbaeekkkkk...

 Thanks korang susah2 je bawak makanan...

Us 2014.KL.left to right.Myn, tuan tanah, Ern & Int
Us 1999.Aloq Staq.left to right.Myn, tuan tanah, Ern, Int
Intan & Ern main masak2 kat rumahku..amboii int kemain muka berseri2 sekarang ye..
Igonered the mothers faces...mahapkanlah, bukan kamera iphone..we & our 2013 babies..Aminah Insyirah 10 month, Sumayyah 1yr 1month.

Friday, August 29, 2014

#mycinta

cinta pada tanah air tumpah darahku.sapa yg tak cinta tanah air sendiri tu layak dibuang negeri saje...

And these are my ultimate cinta mati




Happy 57th independence day Malaysian!May we continuously live in prosper & united.We love Malaysia oh tanah tumpahnya darahku..

Thursday, August 28, 2014

Random foods

Hobi semenjak dah tua2 ni tengok gambo makanan.Kalau makan tu tak payah cerita la..memang dah lebih dari hobi..dari tengok2 gambo makanan kat blog2 berjangkit pulak kat instagram..kalo retis yg rajin tepek gambo makanan tu, walaupon tak minat sgt sanggup aku follow hahaha..pastu kat grup wasap kawan2 sekolah siap mintak diaorg send pic makanan lagi...hahaha..eh aku memang suka tengok gambo makanan or tgk apa yg org masak...terapi minda gittewww...tengok sambil telan ailio..kagum ai tengok kawan2 semua dah tahap masterchef..

Ni yg aku makan kat ntah ape nama cafe dia kat Maju Junction ari tu.order asam laksa.sekali dah sampai terkedu kak mon tengok cenggini rupe laksa dia..

Haaaa...tu dia seketul ikan sadin disitu...maafkanlah kejakunan kak mon...tak penah lagi kak mon makan asam laksa yg cenggini..tak reti pulak nak makan...ikan sadin seketul cam tu...pasrah je aku makan sebab dah lapo sgt..licing jugokkkk...hahaha..tapi next tak order dah..
Pastu order plak side dish..pon lupe apa kenama dia...dalam menu nampak macam best...sekali dapt haaaaa....kangkung, kue tiaw ngan fishball 4 ketolll...terkulat2 kak mon makan, nasib la sos dia agak sedap...pon first n last order...

 Ni kueh feveret..ni sempena makan2 kat opis pagi tadi...kueh koci a.k.a kueh org tua takde gigi..hahaha...
hoihhh kak mon melantak ni saja ada kot kat 10 bijik...hahaha..memang buruk lantak sungguh..sedap hoihhh..sampai menjilat daun pisang hahaha...

Next...haipppp...jangan gelakkk yeeee...ni aku buat sendiri..hahaha..anak request so marilah buat..tapi aku tgk sendiri pon nak tergelak, kulit menggerutu...maafkan lah kak mon ye...ni percubaan kedua kak mon buat karipap..takpe practice makes perfect..anak makan 5 ketul, selebihnya aku jugekkkk...

Next,ni aku makan kat bangunan standard chartered kat sebelah petronas tpm...nama kedai Galetto kalo tak silap...Yee mee kungfu n Seafood Aglio Olio..bolehhhlaaaaaa...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails