Adds by nuffnang

Monday, April 18, 2016

bukan maincoone

masa decided nak beli kucing, aku memang zero knowledge la..tak tau jenis apa nak pilih, nak bagi makan apa, macam mana nak jaga..tapi sbb anak, aku turutkan jua walaupon aku tau nanti kucing berak aku jugak kena jirus haha..so start cari kucing dari awal tahun lepas kot..somi plak jenis memilih, nak kucing mahal2 tapi bajet ciput, ko rasa?hahaha..paling cikai pon org nak jual rm800, tu pon kalau org yg kenal2 la..ko tahu mana aku dapat si shadow tu?hahaha..aku beli online...hahaha...kucing pon ada jual online ok..,mula2 x terpikir plak nak cari kucing online, tapi camne ntah terpikir, sekarang kan sume benda org bubuh kat intenet..sekali bukak kat mudah.my belambak kot org jual kat situ..so kat mudah tu dia tulis, mix breed n harga wayyyyyy cheaper...so aku wasap owner pilih nak kaler apa, 2 ari lepas tu aku gi ambik.masa tu dalam bulan pose tahun lepas.somi takde masa ni, dia outstation.aku memandai je ngan anak2 aku..hahaha..balik2 tgk ada anak kucing sekor..
eh happy kemain dapat kucing 'mix breed' anak2 pon happy, redho jelah aku yg jirus kucing berak pon..mula2 tu nak tau jantan ke betina kucing aku tu, aku pon tak reti.sampai la satu ari aku bawak pegi pet shop n tanya diaorg.Ni kucing betina kak...huhuhu aku igt jantan sebab rupa cam jantan hahaha..
pastu tanya lagi ni kucing apa ye?owner dulu cakap dia mix breed. pastu yg kedai pon macam tak sure tapi jawab jugak, ni maine coone kak....oooooo...maine coone, kemain suka dengar at least dapat la jugak kucing yg  international konon nya...hahaha
so since that, kalau org tanya aku dok jawab la kucing aku tu maine coone..hahahaha
sampai la ada sekali tu, nak gi hantar kat boarding pet sebab nak balik kg, sekali diaorg tanya kucing jenis apa..sebab nak prepare sangkar.aku macam bese konpiden gi jawab ooo kucing saya maine coone.pastu diaorg cakap, oo maine caine besar la ye, nak kena sedia sangkar besar la ni.aku balas eh takde la besar mane..kucing aku saiz sederhana je..hahaha
dipendekkan cerita, masa dah balik sini dan nak gi ambik la kucing, ntah cemana aku tercakap lagi yg kucing aku tu maine coone...kemain nak bragged yg ko ada kucing maine coone, hahahahaha..sekali kena gelakkan balik ngan diaorg..kak, ni bukan main coone kak. ni hanya kucing domestic long hair saja...tu yg saya pelik kenapa akak cakap kucing akak x besar, maine coone besar tau kak..akak balik, akak cari kat you tube, kucing main coone tu macam mana..hahahaha
ambik ko, selama ni aku dok perasan kucing aku main coone lah...sekali tipah tertipu nakkk
hahaha..takpelah domestic long hair pon redho je lahhhh...


Thursday, April 14, 2016

fb

ya ampunnn..blog ni macam hidup segan mati tak mau je...haha..malas betul nak update blog sekarang ni..malas sebab nak tulis blog kena bukak pc..nak taip kat henpon kecik sgt screen, kang habis typo bersepah2..sekarang aku byk menceceh kat fb je..sian blog terabai..huhu
cakap pasal fb ni, dulu ada satu masa aku tutup sekejap akaun fb..reason tutup sebab rasa bosan ngan fb, asal bukak fb aku tend nak tulis status negatif, nak marah2 ke..huhu and aku rasa fb ni byk sangat citer karut, tempat org show off n macam2 lah..tu pasal malas nak layan fb dah..sampai satu tahap aku  remove sume org dlm friendlist aku...gitu sekali tahap meluat ngan fb...eh, jgn salah paham..bukan meluat ngan kawan dlm fb, cuma meluat ngan fb it self..suasana fb tu..paham?hahaha
so aku lebih senang bercerita kat blog saja..dulu byk masa baca blog, sekarang dah tak berapa nak sempat..huhu
then why decided bukak fb balik?sebab aku kan meniaga online, so some of the owner products tu sendiri request agents wajib ada fb..so terpaksa la hakak bukak fb balik..and dengan tak malunya pi request friends balik ngan kawan2 lama (mostly kawan jaman sekolah) kawan2 opis lama aku malu nak add fiend balik hahahaha..
so gitulah ceritanya why blog tak berupdate (eh ada org kesah ke hahahaha)..byk yg aku share kat fb sekarang..lagipon senang kot share kat fb, status pendek2 je boleh karang kat henpon aje..huhuhu
so mehla kalau sesape yg sudi follow fb ahkak ye
fb:sharifah suhaila(kedai_chantique)
fbpage:KedaiChantique

ok babai..nak tido dululah..kang esok tak terbangun pagi pulak...susah kalau ahkak tak bangun pagi..sebab ahkak lah jam loceng kat dalam rumah ni..huhuhu


Friday, April 1, 2016

Rinduuuuuu

terlalu rinduuuu...terlalluu rinduuuu....
rinduuuu kat kampung halamannnn...huwaaaa dah lama tak balik kampung...rindu nak jalan2 kat bandar panas2 cenggini...hihi..rindu nak shopping kat hock kee seng...yg paling rinduuu nak makanan2 terengganuuu...yg susahnya nak dapat kat sini..kalau adapon tak sedapp..huhuhu
ada org tu, setelah sekian lama tak jejak kaki, tetiba mimpi apa ntah balik kampung...hahaha..eh ada kampung lagi ke?hahaha...pastu sebokkk je dok post picture2 ni saje nak bagi aku jeles lettewww...
huwaaaaa

sate ikan ngan jagung bakar...arghhh...sate ikan ni ada 2 jenis kuah, kuah manis n pedas..kalau campor kedua2..tu memang sedap gilerrr

coconut shake, ikan celup tepung, sotong celup tepung, udang celup tepung...coconut shake tu sedap, memang rasa coconut die..

nasik dagang teganu memang the bestttt

nasik minyak hoiiiii...sepinggan mana cukup...teringat pulok nasik minyak arwah kak pah..huhu nyesal x salin resepi

kueh feveret niiiiiii....only in terengganu..tau kueh apa??nama dia kueh kasidah...

serba mak nika kueh...


huwaaaaa....nak balikkkkkk.....

Wednesday, March 16, 2016

Janji pelesu pemilik produk

ahkak start ngan jual satu produk n now dah ada agak byk produk...tak semua produk2 yg ahkak jual itu bahagia belaka..ada beberapa produk yg ahkak dah jual, yg pada mulanya hakak tertarik nak jual sebab depa ada menjanjikan yg manis2, yg best2, motto kemain nak kaya sama2 ngan stokis agen...nanti kita akan guide..puii..semua itu janji pelesu..masuk dalam grup wasap, tapi yg ada hanyalah gossip sesama agen n product owner hanya akan muncul sekali-sekala..jauh la nak tanya masalah, prestasi, bagi sokongan or motivasi...lagi haru, grup wasap sunyi sepi je..seriously memang kecewa..sebab ahkak ni kategori baru dalam online biz ni, so akhkak harapkan sokongan n support dari produk owner..ye memang betul, semuanya kita kena usaha sendiri, tapi be a product owner ko kena hands on..tak bole main lepas tangan aje..nak kaya nko sorang je..at least tanya kabar para agen/stokis..jgn biar diaorg terkapai2 guide diaorg betul2 (sebab some of them memang yg zero knowledge pasal bisness)..
Aku pon heran la jenis produk owner yg  tak active ni, kadang aku pikir dia ni nak kaya2 sorang2 or memang dia pon tak pandai nak buat marketing..harapkan free marketing daripada ajen je...
Jadi pada sesape yg tgh bercadang nak buat bisness tu, tgh pilih2 produk apa nak jual, pilih betul2 ye, buat research dulu, cuba selidik pada yg dah penah jual produk tu, stalk diaorg punye ig/fbpage...tgk camne diaorg punya strategy marketing..kenali diaorg melaui pg/ig personal..jgn main rembat je, ok?

Tuesday, March 15, 2016

MIMPI

Ni kejadian 4@5 malam yg lepas...aku ni jarang sangat bermimpi..memang jarang2 sgt...kadang kalau mimpi mnde2 yg lucu n tak masuk akal je..tapi mimpi yg ni memang menakutkan..
aku mimpi, situasi dia aku baru masuk dalam kete.anak aku yg kecik ada kat seat sebelah. aku masuk kete aku cakap2 jap ngan anak aku, pastu aku toleh belah kanan aku..tetiba aku nampak dalam 3,4 org lelaki datang menerpa ke pintu kete aku..tak sempat aku nak lock, diaorg sempat bukak pintu kete and of them tekup hidung aku ngan sapu tangan yg dah ada ubat tu...sampai aku terkapai2 n sesak napas...Ya Allah, takut sangat..and mimpi tu sgt jelas, mcm real situation je..aku dapat ingat jelas muka org2 tu (muka org ind*n)..sampaikan aku terjaga, aku memang betul2 sesak napas..termenung panjang aku lepas terjaga..tgk jam..dalam pkl 3AM ++.. seharian aku memikirkan pasal mimpi tu..risau aku..nak parking kete kat mana2 memang berdebar2 je sekarang..
takpelah, aku anggap tu reminder bg aku yg Allah hantar, sebab kadang bila masuk kete aku lupa nak lock terus kete..huhu..
semoga kita semua sentiasa berada dalam lindunganNya.Aaaminn..

Friday, February 19, 2016

INFINITI

sembang2 ngan abang before dia tido.

Mama:Abang syang mama tak?
Abang:Sayang
Mama:Sayang byk mane?
Abang:Infiniti
Mama:Infiniti tu apa?
Abang:banyak2 byk2 byk2 yg tak berhenti henti

WOW...nasib baik ko tahu maksud infiniti tu apa..hahaha..mama darjah dua dulu pon tak pernah dgr n tau perkataan infiniti...kembang idung mak ko..hihi

Thursday, February 11, 2016

payung


aku baru dgr lagu ni weih, tak pasti plak ni lagu baru ke lama....eh first time dgr pon panas telinge aku...hahahaha...ntah sape le cipta/nyanyi lagu ni...korang saje je kan, ni buat modal somi den nyanyi kat telinge aku hari2 la ni...sampai ke anak jantan aku pon kemain lagi nyanyi lagu ni.....huh....harap2 pasni ada la yg buat lagu balas, jangan ckp akak tak payung...

huh NYAMPAH!




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails