Adds by nuffnang

Friday, August 22, 2014

22/8/2014 The mourning day

Salam takziah buat family mangsa nahas MH17.Hari ni, seluruh Malaysia berkabung sempena ketibaan jenazah mangsa yg terlibat.Walaupon takde kaitan ngan mangsa2 tapi turut merasai kesedihan..

So, we have our own dress code for berkabung.It's black, white n blue combination of attire.Our official color actually.

We were all gathered @ foyer for one minitue moment of silence & doa recital.

our berkabung OOTD.

Thursday, August 21, 2014

Makan2 di bulan raya

Raya kan sebulan.So makan2 raya jugak haruslah sebulan.Aku dulu masa dok di kampung halaman tak penah tahu makna beraya selama sebulan open house ke apa..bila sampai kl, baru aku tau..org kl rupe2nye beraya sebulan..maka sebulan jugak ko akan berfiesta makanan.
Bulan raya dan makanan, berpisah tiada.

2 minggu lepas aku adala buat makan2 sikit..untuk kawan2 sekolah yg dah lama tak ketemu..menunya nasik ayam..konpiden jek masak nasik ayam kan..too bad nasik ayam kak mon tak menjadik!hahaha...tak biasa masak byk2 ni tetiba ari tu masak sampai 10 pot terus...hambikkk...nasik tu ntah kenapa 95% masak, lagi 5% dia ada rasa mentah2..dah 3,4 kali jugak aku tambah air tapi nasik tu dok cenggitu jugak...tak konpiden aku nak bagi orang makan...panik aku, nasik buat hal..tetamu jemputan dah nak sampai..kelam kabut pi orde nasik goreng cina kat mamak bawah (dah le x sedap)...pastu suh somi gi beli nasik beriani kat kedai...hahaha..jadi itulah dia, kepada kengkawan yg berasa pelik kenapa nasik ayam aku kaler oren tapi tak berani nak tanya...itulah dia jawapan kepada persoalan anda..


menu nasik hayam ku...
member aku bawak fruit cocktail...thorrrbaekkkkkk...

member2 sekolah..some of them ada yg x penah jumpa since spm 1998.left to right.Zt, Pidah, maa, tuan tanah & nuru.

minggu berikutnya kat rumah maa pulok..makanan sume best2 pandai betul kawan aku ni masak...
tudung kuning tu namanya raisah...pon dah lama bebenorr tak jumpe..

Semalam pulok makan2 untuk divisyen finance...
kemain kak mon melantak sampai tak sado perut dah buncit macam ngandung 5 bulan...huhuhu

percayalah..ni semua selamat masuk dalam perut aku semalam..laksa sedap sgt sampai bertambah.nasik dagagng lagi, kuih muih last sekali cendol...
 Tak cukup kat divisyen sendiri, pegi beraya kat divisyen org lain walaupon tak dijemput...hahaha..
maka melantaklah lagi...
nasik minyak wif ayam masak merah sedap..apam balik n sate..apam balik tersedap camne ntah..lain dari yg lain sebab dalam tu dia letak nestum...
 Tak cukup lagi dah melantak banyak, ngan tak malunya kak mon gi tapau walaupon kat divisyen orang hahaha...eh bukan aku sorang yg tapau tau, ramai lagi...makanan banyak sgt lebih, dari membazir baik tapau..jimat tenaga kak mon tak payah masak semalam..

tapau sate, apam balik, nasik minyak, laksa...hambekkkk...siap boleh buat open house kat rumah sendiri pulak..hahaha
 LAST SEKALI....
gambo raya bersama team-mate...yg kecik tudung biru tu lah boss ai..







Monday, August 18, 2014

Masak tempoyak

Aku suka makan lauk tempoyak.Tapi kalo sebut lauk tempoyak mesti sinonim ngan ikan patin.Aku tidok le makan ikan patin niiii...balik dr kg ari tukan, MIL bagi tempoyak banyak le jugak...so mari kite cuba buat masak tempoyak..debor2 kak mon nak masak ni..fisrt time buat nih..jgnlah tak jadi..so aku bagitahu somi, aku nak buat udang masak tempoyak..somi ku keheranan kerana katanya sambil mentertawakan aku, mana ada org buat udang sambal tempoyak..eh, eh..gelakkan ai ye..tak caye meh ahkak gugle..sekali gugle udang masak tempoyak berderat kuor resepi..maknanya masakan udang masak tempoyak tu memang wujudlah ye..haaaa...terdiam somiku 60 saat sebab tak berapa nak percaya lagi kewujudan masakan udang masak tempoyak ni..
maka masak-memasaklah kita udang masak tempoyak ni..resepi aku tak guna santan pon, ala2 macam masak pindang cuma tambah tempoyak aje..nasib menjadi..fuhhhh...tapi malangnya aku hanya mampu makan sekor je udang..makan sekor tu pon kemain eczema menjadi2..maka selebihnya terpaksa lakiku abiskan..anak2 tak makan sebab kuah tu terpedas lah pulok..sorry kiddos, mama ni kalo masak asek terlupa je, asekla terlebih cabai, ikut sedap tekak aku je..kadang2 tu diaorg makan jugok pedas2 pon..hehehe..
my udang masak tempoyak

Wednesday, August 13, 2014

Sakit gigi

Sakit gigiiiiiiii....sampai ke tidor pon masih lagi rasa sakit...dgn itu aku declare sakit gigi sakit kedua pas sakit beranak...ke sama je taraf dia ngan sakit beranak...tak tahan sakit, mehla kita gi jumpe dentist...
Selepas 7 tahun...huhuhu...perasaan jumpe dentist tu sama je..berdebor-debor..walaupon dah tua bangka cam ni..kalo boleh masuk dalam bilik tu nak lari keluar balik hahaha...
sakit okeh kena korek2 dalam mulut ni..dah le semua peralatan dia pesen tajam2...gigi geraham bongsu (which aku tak penah tahu pon ada hahahah) kena cabut sebab dah rosak teruk..doktor syorkan cabut je lah..so, cabut lah..masa cabut tu tak sakit, tapi masa nak cucuk ubat bius tu kemain sakit..banyak tempat pulak tu dia cucuk, sebabnya bile setiap kali pas cucuk, doktor tanya, sakit lagi x, aku jawab sakit lagi, so dia tambah lagi ubat bius tu, padahal dah tak sakit, saje je nak suh dia bius banyak..nak mencabut satu hal, kemain lama, eh doktor ni pandai ke tak..hangin je aku kena tunggu lama..hahaha..siap tanya doktor, doktor buat apa ni, kenapa lama sangat...hahaha
Pastu dah siap cabut, patut kena tampal lagi gigi yg berlobang, tapi x leh buat lagi coz gusi tengah bleeding..hoihhh gusi aku berdarah sampai 3 hari...ni dok menanggung sakit kat gusi yg bekas cabut tu ngan gigi yg berlobang, semalam gi balik dentist, tapi still tak boleh buat lagi sebab gusi yg bekas kena cabut tu tak sembuh lagi...tak aman hidup aku selagi gigi ni tak pegi tampal...jumaat or sabtu ni pegi balik jumpe dentist...berdebor-debor kak mon...
muka selepas kejadian..tgk pipi n bibir yg bengkak macam hape je, smpai nak cakap pon susah akibat terlebih ubat bius...hihihi..

Wednesday, August 6, 2014

Raya 2014

Kate raya sebulan kan?Maka mehla kita bercerita pasal raya sampain sebulan.sampai lebam.hahaha.
Belek2 henpon tgk2 gambo, adala beberapa keping gambo raya.Tu pon gambo yg improper.Gambo yg proper memang jgn harap lah.memang tak penah ada pon.Ntah bile la nak ada gambo raya proper sefamili.Ingatkan tahun ni tak jadi balik raya kampong.Kak Mon dah bercita2 nak gi amik gambo studio time raya ari tu.Jadinya cita2 kak mon tu postpone jelah ntah raya tahun keberapa baru boleh ambik gambo.Mungkin time anak2 dah beso kot.

before
after...raya pertama tu cuaca panas sangat kat kg..berpeluh sakan anak aku pakai baju kurung, sampai tahap amukan dah..pastu bile buang baju kemain tersenyum gumbira..

Ni raya ke3, lepas gi makan nak pegi beraya ke lokasi terakhir before kiteorg balik kolumpo.same tak muka ibu & anak?hehehe..abaikan ler senyuman kak mon yg tersengih ala2 kambing ittewww...

Monday, August 4, 2014

Makanan kegemaran sangat ni..

Bestnya raya tahun ni, bile balik kampung tengah musim buah..hoihhh..hari2 keje melantak buah2 tempatan saje..ada rambutan, manggis, dokong n salak...paling win dah tentu raja buah, buah durian...puas ati den!melantak durian puas2..durian kampung hoihhh, tak sama ngan durian kl nih..macam2 jenis pulak tu...memang puas ati sangat...pulak tu ada rejeki dapat merasa durian jenis ni..first time makan ok, dapppp...
iaitu durian daun..durian bentuk daun, kaler hijo, aku ingatkan durian x masak lagi, isi kaler putih...dapppppp hoihhh...
ni gambo gugle je, ari tu masa melantak x sempat nak ambik gambo..teruja sgt makan durian daun katenya..

lepok durian atau bahasa org sini dodol durian..lepok durian made by mil..puas ati makan lepok durian made in kg ni, sebab durian dia sektul2 still boleh rase lagi..

kuih feveret ni..tak jumpe kat kl...sanggup suruh adik aku beli pastu simpan kat esbok..balik raya ke2 baru melantak..walaupon takat 3 ketul je..bolehla nak buat hilang kempunan..kueh qasidah namanya..

another hueh feveret from my hometown..aku panggil buah bung sambal..hahaha..nama betul dia kueh pau sambal..dalam dia inti sambal ikan, rangup diluat...dappppp...dappppp...

Ok, tu je nak citer pasal makanan kegemaran.

Thursday, July 31, 2014

Raya yg champion

Raya tahun ni memang champion, sebabnya first time balik kampung kena hadap jem 16 JAM hoihhhhhhhh....hah!champion ke tidokkkkkk...kebas vontot aku...bertolak 8AM sampai 12AM...dengan jem, tambah pulok anak ramai, berapa kali pit stop..kejap anak nak kencing berak, kejap anak nak susu...haihhh..sabo jelah..oh, first time jugak balik kg lalu kot gerik-jeli...memang first n last lah, aku rasa ni jugak faktor lambat sampai, laluan ni lebih panjang dari laluan biasa tu..
Tapi rata2 yang balik kepantai timur ari sabtu tu memang tersangkut dalam jem yg amat..adik aku bertolak ke tganu dari pukul 1.30AM sampai pkl 5PM.Anak sedara somi bertolak dari pukul 3 AM sampai 6 PM...fuhhhhhhh....
Tapi tu lah kan, kalo jalan tak jem langsung, takde pulok feel nak balik kampung beraya, tapi kalo dah berbelas jam dok dalam kete mengadap jem...dah terlebih le tu..
Raya tahun ni, macam biasa, macam2 raya tahun2 lepas..takde pon gambo raya famili..ntahle, tak sampai seru lagi nak bergambo raya sefamili..hehehe
Korang raya lagi ke?aku dah kat opis ni keje, sob..sobb..sob..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails