Adds by nuffnang

Tuesday, September 30, 2014

Math & I

Math...definitely not my favorite subject during my school and uni days...I hate numbers & calculation..I really, really hate them...math moden tak boleh nak terima, apatah lagi add math, benci kuasa seribu hahaha..Tapi akaun kak mon sukeeee sangat..tu  la pasal sampai ke ari ni menyesal tak sudah sebab tak study dalam bidang accounting..
Kebencian terhadap matematik dikesan since aku darjah dua lagi..Ingat lagi, masa darjah dua, time exam math, aku org last yg kuar sebab tak siap2 jawab soklan..siap pakej menangis sebab tak reti nak jawab soklan pecahan..kawan2 ada yg bersimpati, tapi cikgu siap cakap, jgn tolong dia, biar dia jawab sendiri, kijammmmmm betul cikgu tu..sifir pon seumur hidup aku tak penah hapal...sampai ke tua ni pon sifir tak ingat..anak aku skrg dah tadika pon dah kena hapal sifir..
Pastu masuk form 1, kan belajar no +ve, -ve tu...yg tu pon aku fail..sampai kesudah tak reti..hahaha..
masuk form 4, kena ambik add math, harammmmmm tak paham satu apa pon...spm memang failed, nasib moden math lulus jugok walaupon cukup makan je..pencapaian paling har.am jad.ah utk add math ialah 2%...ko mampu dapat 2 % je...hahaha..cikgu pon agaknya terpaksa bagi upah tulis formula je...nak bagi telo ayam kang kesian pulok..
Hari tu sembang2 kat grup wasap geng2 sekolah, adalah kawan aku ni citer pasal sorang lagi kawan yg aku gaduh ngan dia masa sekolah dulu..sebab apa aku gaduh aku memang dah lupe untill this friend yg remindkan aku sebab gaduh ialah pasal MATH le...pastu terus aku teringat..ada la dulu2 kena buat latihan, latihan tu macam senang la kot bg diaorg, tapi bagi aku yg bengap ni memang ak reti2 nak buat, so dia ni ingatkan aku saje buat2 tak pandai kot, padahal memang aku betul2 tak pandai ye..bukan dibuat2..so maybe dia ada terkata something yg membuatkan aku sentapppp...eh, aku memang sensitip kalu org ejek aku pasal tak pandai math ni, sebabnye macam  aku cakap la,aku memang dah dilahirkan sejak azali lagi dan ditakdirkan memang tak pandai math..
Dah abis sekolah, ingatkan memang dah tak jumpe math, tapi masuk degree, eh eh....ada lagi math...nasib baik dia macam add math masa sekolah dulu, tapi second time tu, kirenya aku dapat pencerahan sikit la...so lulus la jugop walaupon sekadar dapt C+...alhamdullillah, sekurangnya aku tak kena repeat paper...
Anyway, aku tak nampak pon kepentingan nape nak kena belajar, aljebra, pengamiran, kalkulus segala tu..macam tak boleh relate dengan kehidupan seharian pon..buat penat otak je (otak aku la)..hahaha, now, bile tengok gelagat anak aku, eh eh..nape dah macam aku dulu2 ni...hahaha, jangan kau menurun mak ko ni hah, tak macho lah anak jantan tak reti math..
Good luck to adik2 yg kena repat paper math UPSR..bertabah lah..

Monday, September 29, 2014

Random foods

My old time favorite...


Western food kat serdang, dekat ngan coklat berryls tu..


Chicken chop.x sedap.brown sauce masin.

sirlion steak.biasa je.

fusion.chicken chop + nasi goreng.pon biasa je.
 Restoran feveret sekeluarga.Kalau suka makan lauk pauk kelantan boleh cuba makan disini.Ada cawangan di serdang,puchong n putrajaya.

Ayam kampung feveret somi n anak2...
sotong gulai.ini memang sedap.aku yg tak makan sotong pon boleh telan yg ini.

pulut pisang.dapppp...

Friday, September 26, 2014

collagen hunting

Lama dah nak citer pasal ni tapi malas nak karang kat blog je..saje je la nak share pasal collagen yg dah penah aku try..
since tau apa tu collagen, gigih aku cari sana sini collagen apa yg best n mampu milik..so the very first collagen yg aku try ialah Toujurs collagen yg di jual oleh mak hanis zalikha iaitu kak nani rostam.ianya berjenis serbuk dan memang sejenis pure collagen.masa tu midst of 2012.Tapi aku amik sebulan then stop sebab berat naik huhu..Tapi kesan dia rambut kurang gugur n kulit jadiklembut n firm.Pastu aku lupekan sekejap pasal collagen ni, after bersalin anak no3 barulah datang balik sawan collagen ni..
Masa dalam pantang, kan byk masa, so keje aku dok belek2 instagram retis tu, nampak le sorang retis ni, faezah elai dok promote collagen yg dia makan..hari2 dok telek macam berkenan pulak, lagipon aku follow le jugok si faezah ilai ni since dia start berlakon, seingat aku dulu kulit dia gelap sket n kulit muka macam berjerawat..so aku pon mencuba la product yg dia makan tu..beli kat owner product tu sendiri kat instagram allysum beauty - nama product gluta elixir...
So here are the reviews - antara the best of collagen yg penah aku cuba..cara makan yg sgt simple..ambik 2 bijik setiap malam n hisap/kemam saja..rasa yg best..masam2 berries...
aku amik ni masa dalam 30 hari pantang, kesan dia yg paling best, menambahkan susu ibu..pastu selepas makan tu,anak aku tu, dua2 belah kaki dia kulit macam menggerutu, lepas aku makan gluta ni, in a week, kulit kaki dia dah smooth n lembut je..selain daripada tu ianya memberikan tenaga, rambut kurang gugur, kulit muka tak berminyak, bibir jadi lembap,kulit tapak kaki lembut dan kulit muka jadi cerah..
Harga 170, utk penggunaan sebulan..Kesan dia aku boleh nampak dalam masa sebulan, tapi sayang aku hanya ambik 2 bulan je..
Pastu aku jugak penah cuba ephyra, one of the best...
Yg ni ko kena shake minum pagi2...rasa best manis2 bubblegum..kesan dia yg aku rasa kulit muka jadi cerah, badan bertenaga, kulit & tapak kaki jadi lembut, kulit muka x nampak kusam ...tapi masa mula2 minum tu, mengantukkkk sangatttt, tapi aku di fahamkan itu memang normal, sebab dia tengah nak menyesuaikan dgn badan..n satu lagi yg paling sukeeeee....aku rasa dia macam mempercepatkan proses menurunkan berat badan...ni pon aku tak ambik lama..
Pastu, masa bulan pose ari tu, aku ada ambik produk coffee dari rita rudaini, lovemy coffee..
ambik dalam sebulan je..so kandungan produk ni ialah collagen n habatus sauda..ok jugak, rasa best, pastu dia ada bagi tenaga, ko bayangkan bulan pose tapi aku ada tenaga boleh pi round2 jalan tar tgh panas buta, tak rasa penat pon.pastu buat kulit muka jadi glowing..harga rm140 utk penggunaan sebulan..
antara colagen murah yg aku penah try, nur beauty soy collagen tu...rasa memang sgt sedap..kesan yg aku rasa, ianya melawaskan pembuangan, yg lain nan hado...pastu lagi satu , collagen seaweed keluaran v-asia, pon...nan hado kesan apa2..
Now, back to Toujurs collagen dah makan almost 4 months..sebotol tu boleh bertahan up to 4 months depends camne ko ambil..tapi kali ni, masa first month je memang berat naik sekilo, then the next month ianya back to normal..harga sebotol 170.
dah tinggal sikit je lagi, tgh pikir2 nak amik apa pulak pasni, yg berkesan n pocketwise ler..

**gambo produk malas nak tepek, korang pandai2 lah gugle je ek..
ni gambo masih dlm pantang lg  n tengah consume gluta elixir..kulit cerah, x kusam n x oily..gambo no filter, no mekap ye
Ni gambo masa tgh consume ephyra, no makeup, no filter ye..
ni gambo masa tgh consume lovemycoffee by rita rudaini.no mekap, no filter ye

Wednesday, September 24, 2014

Fishes



Never know that ikan pisang, ikan timah, ikan tauhu and ikan susu are really exist...

Friday, September 19, 2014

mee udang,mee ketam, mee sotong

On the way nak pegi rumah adik ipaq tengok baby qayyum ari tu ternampak, kedai makan mee udang ni..so masa balik kiteorg singgah le..lokasi..tak reti nak explain cemana, kat highway guthrie tu, nak ke kuala selangor dekat ngan area kampung merbau sempak..signboard kemain besar tepi jalan, memang mengundang lerr...and memang ramai pon yg datang makan...

mee udang
mee sotong
mee ketam

abc cendol

nasi ayam

My review:
Mee udang/ketam/sotong tu rasa biasa2 je..kuah cair je..nasi ayam agak sedap..abc cendol dalam gelas tak praktikal..susah aku nak makan..harga murah ler..RM37 for 3 mee tu, 2 nasik ayam, 2 abc cendol tu...
servis?lembap..hahaha

Wednesday, September 17, 2014

Resepi puding caramel yang gebu gebas

Puding caramel memang feverettt ahkak...cuma tak berapa rajin nak buat sebab kalau buat pon dalam rumah tu balik2 aku je yg makan..kang abis seloyang tu masuk perut aku saje..hahaha..
Selama ni buat penah la cuba 2,3 resepi..and yg paling kerap buat dari resepi satu blogger ni..cara buat cerewet sikit sbb ada part2 yg kena tapis2 n pakai telo putih saja la..tapi rasa sedap...tapi tula, dalam kesemua resepi yg aku dah cuba, hasilnya puding aku tu tak gebu..tak gebu i mean isi dia macam tak padat n ada gelembung2..bila siap kukus tu tak nampak smooth n gebu gebas lah walaupon rasanya sedap.so, bebaru ni one one my fren dalam grup wasap, share pic puding caramel dia yg gebu gebas itu, apalagi, laju je kak mon tanya resepi...
Dah try buat, n hasilnya memang gebu gebas, kak mon sukeeeeeee sangattttttttt...
so, kwnku fayong, aku share resepi mu disini pulak..thanks a zillion for the recipe..
resepi dia sgtlah senang, sampai sekali buat je terus ingat kat otak..

2 sudu besar gula - untuk buat caramel
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat
3 keping roti
3 biji telor
sesudu kecik esen vanilla

cara buat, buatle caramel tu dulu.
roti tu carik2 n rendam dalam susu.pastu masukkan telor, esen vanilla dan blend kan semua.
masukkan dalam loyang yg ada caramel pastu kukus le..aku kukus setengah jam...

abaikan macam terserpih kat tepi ngan atas.tu akibat tak sabo, belum sejuk lagi dah terbalikkan kat pinggan....tgk isi dia...smooth n gebu kan?

Monday, September 15, 2014

Our new family member

Yeayyyyyy.....at last, additional baby boy in our family..pasni bolehla mama shopping baju baby boy pulokk..
Welcome to the world & our family, my dear nephew...

Say hello to Syed Azfar Qayyum..was born on 4th sept 2014..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails