Adds by nuffnang

Thursday, December 18, 2014

Nyata jelita......lah sangatttt

Aku ni bukan la peminat tegar tudung brand ni..erk, malah tak minat langsung sebenarnya..aku beli selai tu pon more to sebab nak try je, nak rasa camne perasaan pakai tudung mahal..adakah aku menjadi chanteekkkk macam tokey dia jugak sejajar ngan tag line dia 'nyata jelita' ittewww...yg aku beli tu pon yg pre-love saje ..beli ngan blogger fofular ni, sebaik terbaca je yg di nak jual tudung tu yg dibeli tapi x pakai, laju2 aku emel dia..sebab aku tau kalu dia jual memang dapat rege murah..hehehe...ok la dari harga 200++ dapat le 150...tu lah tudung paling mahal dalam sejarah tudung yg penah aku beli...
Sebenarnya, aku tak suka sangat pakai tudung awning keras ni, sebab aku rasa muka aku jadi bertambah tua hahaha...dulu banyak koleksi tudung awning keras, tapi takde le yg mahal2...sume dah licin aku kasi orang..ntah camne lately roh nak pakai tudung intant awning ni datang kembali..maybe sebab aku dah malas nak belit2 shawl ni...maklomlah dah tua, ha tu simpton2 penuaan tu..hahaha..
honestly, memang takde feel apa2 pon pakai tudung fareeda nih..cuma yg agak best sebab awning dia berkualiti..tu je..satu lagi aku tak berapa suka design dia depan pendek belakang labuh..tapi kawan aku cakap dia memang design cenggitu utk org yg bersanggul tinggi..oooo...tapi aku x bersanggul ni buruk nauuu nampak tudung depan pendek belakang kemain labuh...pfffttttt...
Yg paling best komen dari adik aku, bila dia nampak aku pakai tudung tu...semacam je dia tengok aku...pastu dia tanya, apesal nampak macam nenek2 je pakai tudung ni...hoihhhh konghajo sangat ni...mengata aku macam nenek2 pulak...hahaha...
abis tang mana yg nyata jelita nye...dah nampak muka aku macam nenek terus....pfttttttt

macam nenek ke woiiiii...

Wednesday, December 17, 2014

Pengasuh vs Taska

Just thought to share about this.Pagi tadi sembang2 dgn kawan2, pastu baru terpikir nak citer pasal menda ni kat blog, since I have experienced hantar anak2 both pada pengasuh iaitu individu yg duduk dirumah yg ambik upah jaga anak orang a.k.a pengasuh, nanny @ babysitter dgn Taska/nurseri.
Only my first child saja yg sempat hantar kat pengasuh,sebab kawasan rumah lama kiteorg dulu mostly org melayu islam..so surirumah kat situ memang ramai yg ambik upah jaga anak org.takde masalah.bile pindah area rumah sekarang, memang bermasalah sikit sebab taska melayu ada sebuah, org berlumba antar anak kat situ je.Yg lain2 taska chinese, coz majority kat kawasan tu chinese.
So, I hope this can be as guideline to those new parents yg tengah pening2 pale nak antar anak samada kat taska or pengasuh.So im gonna make it dalam Pro n cons points la, sebab both pon ada kebaikan n keburukan lah..What I wrote here is based on my experiences n citer kawan2 saya.


1. Yg paling saya suka kalu antar taska ialah I dont have to worry about cuti.not my cuti, but pengasuh cuti.Kalau taska dia akan ikut cuti2 am kat Malaysia sahaja.Besides that taska running as usual lah.Kalau pengasuh, kite kena ikut masa pengasuh.If they ask cuti, kite kena bagilah walau terpaksa..hahaha..kekadang diaorg suka ambik cuti mengejut..and kite pon terpaksa cuti mengejut jugak..pfffttt...(ni case takde org nak mintak tolong jaga anak kita, so terpaksalah)..cuti raya n any public holiday yg panjang wajibun cuti jugak..and cuti sekolah tidak terkecuali..setiap kali cuti sekolah ye..Kekadang tu kalau cakap x boleh cuti, macam kijam sgt la pulakkan..sebab memikirkan diaorg pon ada family jugak...haaihhh..tu lah akhirnya mak hincik jugak yg mengalah

2. Fee.You don't have to worry about registration fee.no registration fee kalu hantar kat pengasuh, but to Taska,Yes.Registration fee n insurance fee.Darab ngan berapa org ank ko...phewwww....and one more thing, kat pengasuh ko jangan risau rege yuran nak naik..mostly rege akan fix je, tapi kat taska, every year naik okeh!

3. Kat Taska ko boleh lambat ambik anak, tapi akan dicharge overtime lah.Kekadang bukanla sengaja nak balik lambat, tapi ada banyak keje or hujan lebat jalan jem tu yg akan jadi lambat.So utk pengasuh ko tak leh sesuka hati mcm tu , sebab diaorg ada family jugak. It happened to us before, pengasuh tu penah masam muka sebab kita org ambik lambat.Tapi after we explained and naikkan gaji sikit, dah ok..

4. Penyakit berjangkit seperti kudis, kutu HFMD.Masa hantar kat pengasuh takde masalah penyakit tu,takat flu n demam tu biasalah.Tapi hantar anak kat taska kerap anak aku kena penyakit2 tersebut.Sabar je, mengenangkan memang kena hantar kat situ jugak.memang x boleh nak elak, n aku rasa taska mana2 pon akan ada masalah ni..tambah taska yg sesak so penyakit mcm ni senang nak jangkit.Tapi mak pak jugak harus mainkan peranan, not 100% salah taska lah, dah tau anak ada sakit tu, nape pegi hantar jugak..kang dah menyusahkan org lain...mcm kutu, elok aku dah buang kat kepala diaorg, esok pegi ada balik...haihhhh...never ending story

5. Perkembangan sosial. I admit and agreed bahawa taska banyak membantu dari segi ni.Masa hantar anak first kat taska dulu, he was 2 th setengah, and still x boleh bercakap lancar..after 3 months masuk taska dah boleh cakap lancar n siap hapal doa lagi...ye lah kat rumah pengasuh tak bercampur ngan budak2 lain..kawan dgn pengasuh je lah..hari2 ngadap citer indon tu je yg dia tau, so bile masuk taska adalah perkembangan tu..taska ajar doa2, nyanyi nursery rhymes n ajar bersosial ngan budak2 lain

6.Terjaga- kat rumah pengasuh keadaan dia memang terjaga.Balik ambik petang wangi je.Maklomla pengasuh hanya focus pada dia saja.Kat taska, petang2 anak2 memang berlengas sume.walaupon dah dimandikan, tetaplah comot..sana kan ramai budak2 mana nak terlayan ank kite sorang..kadang2 siap balik pakej kebuluran semuanya...hehe..taska kan makan ikut jadual, n terhad je..so if anak ko jenis pelahap, maka kebulur lah dia..

ok tu je sedikit sebanyak..moga2 boleh membantu..(tapi sebenarnya aku dah malas nak taip n pikir hahaha)..Pilihan ditangan anda, buatle pilihan yg terbaik untuk anak anda..selebihnya berserah pada Allah.Nak lagi terbaik, jaga sendiri je..ngehehehe..
Lastly, jgn kata kat taska je ada perkara2 buruk yg berlaku, sekarang banyak kes ngan pengasuh yg jaga kat rumah jugak..


Tuesday, December 16, 2014

Hydrochepahalus

My nephew is actually diagnosed with hydrocephalus. Thank God, we detected it earlier.
Some info about this, which taken from this link http://kidshealth.org/parent/medical/brain/hydrocephalus.html

Currently he is undergoing the 'shunt' treatment (I believe it is the right term).
Hydrocephalus is a brain condition that gets its name from the Greek word for water (meaning "hydro") and head (meaning "cephalus"). It occurs when cerebral spinal fluid (CSF) — the clear, water-like fluid that surrounds and cushions the brain and spinal cord — is unable to drain from the brain. It then pools, causing a backup of fluid in the skull.
Sometimes referred to as "water on the brain," hydrocephalus can cause babies' and young children's heads to swell to accommodate the excess fluid. Older kids, whose skull bones have matured and fused together, experience painful headaches due to increased pressure in the head.
If left untreated, hydrocephalus can lead to brain damage, a loss in mental and physical abilities, and even death. With early diagnosis and timely treatment, however, most children recover successfully.
get well soon my dear baby!

Monday, December 15, 2014

Again...funny keywords


1)blog aku bukan blog gossip retis.so tiada citer pasal neelofa disini.tehehehe
2)derrr sangat nak gugle pasal suara operator kecemasan....ko dah kenapee???something wrong with whoever yg menggugle about this...sereeemmmm ahkak.
3)bapak macho??nope, i'm not consider my husband as bapak macho..tehehehe...

Friday, December 12, 2014

Alhamdullillah

Hari ni,jumaat 12.12.2014,baby qayyum telah pon selamat menjalani pembedahan utk buang cecair di kepalanya.Alhamdullillah.Syukur padaMu Ya Allah.Alhamdullillah sekali lagi selepas test angiogram,xray yg dilakukan untuk melihat keadaan urat saraf there is no abnormal urat darah as was informed by the doctor earlier.semoga Allah terus memberi kesihatan yg baik utk baby qayyum dan semoga kami sekeluarga diberi ketabahan untuk menghadapi ujian ini.Nanti mama pegi melawat baby qayyum ok!
#pray4qayyum
Post surgery.

Thursday, December 11, 2014

makanan sedap

Ari tu masa menunggu masa melawat nak tengok baby qayyum kat spital serdang sempat le jengah2 cafe kat spital tu.datang spital kemain awal pagi pastu merasa la menunggu berejam.dah nama spital kan,takdela tempat yg menarik to kill the time kan.terpaksala aku ulang alik masuk cafe.terpaksala sgt padahal x leh tahan napsu makan.hoiiiihhhh..apesal makanan sume sedap2 n banyak jenis pulak tu..rambang mata aku nk pilih tak tau nak mkn mana satu. And since when makanan kafe spital especially spital gomen ni sedap2..serius sedap ni.tak tipu.igt lagi masa kecik2 dulu pegi spital.tak lalu nak makan makanan spital sebab rasa semacam je..macam rasa ubat pon ada.tskkkkk...
Tapi yg ni sedap n variety..3,4 kali jugak aku ulang mkn ari tu..
Sedap sgttt puding rotini..

Friday, December 5, 2014

keyword lagi


The first keyword tu, make myself googling for it...actually it was my first time heard about it..never knew about it before..and yes, it really happened (try  le google), but i'm pretty sure I never blogged about it (hoihhh, aku pon baru tau ni)..definitely you search at the wrong place..haha..
yg second tu apakah??haha..confirmed memang akak tak penah le buat karangan pasal topik tu dik non oiiii...again, you search at the wrong place...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails