Adds by nuffnang

Thursday, July 31, 2014

Raya yg champion

Raya tahun ni memang champion, sebabnya first time balik kampung kena hadap jem 16 JAM hoihhhhhhhh....hah!champion ke tidokkkkkk...kebas vontot aku...bertolak 8AM sampai 12AM...dengan jem, tambah pulok anak ramai, berapa kali pit stop..kejap anak nak kencing berak, kejap anak nak susu...haihhh..sabo jelah..oh, first time jugak balik kg lalu kot gerik-jeli...memang first n last lah, aku rasa ni jugak faktor lambat sampai, laluan ni lebih panjang dari laluan biasa tu..
Tapi rata2 yang balik kepantai timur ari sabtu tu memang tersangkut dalam jem yg amat..adik aku bertolak ke tganu dari pukul 1.30AM sampai pkl 5PM.Anak sedara somi bertolak dari pukul 3 AM sampai 6 PM...fuhhhhhhh....
Tapi tu lah kan, kalo jalan tak jem langsung, takde pulok feel nak balik kampung beraya, tapi kalo dah berbelas jam dok dalam kete mengadap jem...dah terlebih le tu..
Raya tahun ni, macam biasa, macam2 raya tahun2 lepas..takde pon gambo raya famili..ntahle, tak sampai seru lagi nak bergambo raya sefamili..hehehe
Korang raya lagi ke?aku dah kat opis ni keje, sob..sobb..sob..

Thursday, July 24, 2014

Lagi berapa hari nak raya?

Kejap je kan, dah nak abis bulan puasa..dah tinggal beberapa hari je lagi nak raya..kat opis ni ada la terasa sikit2 mood raya tu, sebab ada sorang tu rajin bukak lagu raya...korang dah start balik kampung ke?
Aku packing pon belum abis lagi, selalunya buat last minit..
Plan asal tak nak balik kg sebab cuti takde, dah abis sob..sob..sobb..tapi tulah, apa je yg boleh dibuat kt kl ni time raya kan, nak2 kat area rumah aku ni..so, marilah kite balik kg utk beraya selagi masih ada sebab utk beraya di kg..
Ujung2 puasa ni nak masak utk buka pon dah tak berapa nak rajin..pastu mulalah makan tak tercontrol..beli kueh raya, sebab tgk org beli akupon beli..last2 aku jugak yg mentedarah sorang, tak raya lagi dah suku bekas abis...ni pas raya ada harapan naik 2,3 kilo nih....
oklah, dah tak tau nak tulis apa, selamat hari raya ye korang.drive safely to your kampung halaman.

Monday, July 21, 2014

Menu iftar week3

Apa yg kak mon masak minggu lepas?
paprik n sira pumpkin.sira pumpkin tu feveret somi kak mon.dia je yg pulun makan.

ayam gorng kunyit + sambal cili pedas menangis.

ikan goreng + sup sawi telo.

bahan2 nasik lomak

kangkong celur + sambal sotong

puding jagung, bila tgk resepi blogger elly tu, baru tau puding jagung boleh dimasak dgn agar..haaa, this tme menjadik puding jagung kak mon, kalo tak sebelum ni asekla lembik + terlebih tepung kastad jee..







Thursday, July 17, 2014

Lesson to learn

Hebat betul kisah kiki ni, sampai trending dimana2.Aku asalnya malas nak tengok clip video tu, tapi akhirnya tertengok jugak baru jap tadi...
Moral of the story.beringatlah dalam apa jua yg kita lakukan sebab jaman sekarang ni jaman teknologi.jaman smart phone bersepah.jaman intenet dihujung jari.You wouldn't know in a split second you'll be viral on the net..tak pasal2 jadik glemer.glemer kalo benda baik takpe..kalo benda buruk merasalah ko kena maki hamun satu melesia..

Ok tu je kak mon nak cakap.Harap2 takde sape2 yg rakam aksi kak mon mengamuk ngan sorang customer service kat kaunter bank minggu lepas.hehehe.

Wednesday, July 16, 2014

Vitamin C untuk kanak-kanak

Aku memang dah start bagi vit c untuk kids since they were 2 yr old. Konon2 nak ada supplement lah for them.Bagi yg jenis tablet tu.senang.kalu nak harap bagi scott emulsion ke or anything yg jenis liquid, memang harapan lah.2,3 hari je rajin selebihnya jadi tukun kat fridge.So bg yg tablet je senanng n since yg perisa oren my picky eater boleh telan.So dah bertahun consumed vit c yg champs tu.Ni aku masa kecik2 pon my father selalu belikan.sampai ke tua ni kekadang tu curik makan yg anak punye.hehehe.Oh anak2 aku makan sekali telan 3, 4 bijik okeh.since ianya murah, kekadang tu kalu promo kat guardian boleh dapat 29.90 2 bottles, so aku tak kesah sgt banyak mane diaorg nak telan.Tapi seriously, sepanjang diaorg consumed vit c champs ni, aku tak nampak apa2 kesan pon.
Until one day, masa pegi guardian, nak beli vit c champs lah, sebab dah kehabisan kat rumah, masa tengah carik2 tu, tetiba SA dia  cakap, why not you give this brand a try.She said, ramai parents bagi feedback yg anak mereka after consumed this, dah berkurang selsema.Bila SA tu cakap mcm tu, aku macam...DANGGGGG!!!yeah rite, baru teringat, motip utama bagi vit c kat anak2 sebab nak hilangkan selesema la especially for si kakak, yg memanjang je berhingus.Pastu dah tau tak berkesan tapi still continue jugak bagi makan sebab anak2 suke.tu je sebab dia...Oklah, marilah kita cuba.Beli dulu sebotol.Harga agak mahal.RM29.90 sebotol ada 30 bijik.Aku try sebotol jek for the kids, and I would say , dgn izin Allah jugak, si Kakak dah tak selsema...almost tak de langsung hingus dia..sampai la sekarang still continue consumed this vit c, no more champs dah..
Pastu,value addedd, yg ni aku sebenarnya x perasan, tapi my sis yg perasan, by consumed this, membuatkan the kids berselera makan...hoihhhh...makan kemain berselera n bertambah..sampaikan si abang n kakak dua2 dah gendut perut..acaner tu?hahaha
Ini lah dia bitamin ajaib itu..
image from google
So korang, if ada anak2 yg susah makan + asek selesema je, bolehla give it a try.manelah tau berkesan utk anak2 korang jugak.

Monday, July 14, 2014

Menu Iftar

Hari Isnin = hari menepek gambo makanan sesaje.hehehe.Mari menjamu mata tengok apa yg kak mon masak untuk buke pose sepanjang minggu lepas.walaupon menu biasa2 je kak mon tetap nak show off jugak.hehehe.
** kata ganti diri telah bertukar dari kak ton jadik kak mon..sebab kak ton ke kak jah ke mcm dah ramai sgt gune khennn, kang cakap meniru pulok..so from now on, i is kak mon.kak mon is short form from montel..hahahah.

tomyam putih
ikan goreng, kacang panjang goreng telur
keropok, kobis goreng, sambal telur hancur resepi blogger suraya.sedap, sile cuba..

Alhamdullillah berpeluang menyumbang utk mowreh.Bihun gorng, puding roti rainbow, my sis signature sardin roll.

Wednesday, July 9, 2014

Tips mencuci botol yg kuning berkeladak

Aku tak tahu kekdah yg betul nak cuci botol cenggini.Ni pon akak cleaner kat opis yg ajar.Mula2 aku cuci ngan pencuci botol anak aku pon tak sampai ke bawah.Dah nak give up, hampir2 nak buang je botol2 cenggini, amboiii over sangat padahal pemalas hahaha.So dia ajar cuci ngan beras, kesannya sgt maveles!kesan kuning keledak memang totally gone.sila cuba ye!
nampak tak kat bottom tu kuning keledak..

bubuh beras dalam segenggam, bubuh air separuh pastu tutup.goncang sekuat tenaga selama seminit.pastu basuh cuci..
 TARAAAAA....
hasil yg mengkagumkan..x jadi kak ton nak buang..lgpon taperware sayang pulok..kalu tipuware tu boleh campak aje..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails