Adds by nuffnang

Thursday, October 10, 2013

Persiapan bersalin part1

I just wrote down all the necessary things to buy on a piece of paper macam ni..

This time tak banyak sangat, maybe sebab dah 3rd time kan, so dah tau mana yg perlu beli or tak, plus ada barang2 abang kakak dia yg boleh pakai lagi, kite pakai je.Actually aku start beli barang2, lepas raya ari tu, tu pon dah 7months++..kalau yg sebelum2 ni,kemain excited baru pregnant tak sampai 5 bulan dah start beli barang..over nau...hehehe..tapi kali ni bukan sbb tak excited, sebab bagi laluan kat persiapan raya utk abang kakak dulu..
Nasib baik ada voucher sogo ni, jimat sikit duhet..time kasih ler kat moklong, sebab dia je yg rajin menyopping kat sogo selama ni, dapatlah merasa voucher ni..

For the baby:

Set tilam, tiap kali beranak mesti beli yg baru.yg lama ntah mana pegi.tungku baby first time beli, cute je..wet wipes, wajib beli...ambik je brand apa asal ada tulis paraben free(ntah apa paraben ni aku pon tak tau kihkihkih)


Baju bajan baru, tak sampai 15 pasang pon beli..rompers semua pakai yg abg kakak punye still elok lagi..mitten n sock kena beli baru sbb mostly dah tak boleh pakai.Thanks to moklong n moksu yg sponsor jugek..


Towel n handkerchief, ni pon tiap kali beranak mesti beli baru..swadle tu bila dah beli baru perasan, utk infant..takpela belasah je..

Body wash 2 in 1 with shampoo n baby oil.Kali ni try beli brand Bubchen plak.Sebelum2 ni belasah brand pureen je..mahal sikit, nasib beli time sale..

Ubatan - dulu aku taram pakai minyak yuyi je, tapi panas sikit la, kalu sapu kat perut baby, mcm ada ruam sikit.Ni aku nak cuba minyak telon, tapi x sure brand mana yg best, tu yg beli sampai 3..krim bepanthen tu memang elok utk rashes dan sebagainya.highly recommended.wajib beli.

Botol susu, aku memang cerewet nak pilih botol susu..dua2 anak aku pengguna tegar avent, sgt puas ati, anak pon puas ati..tapi kan, konon anak no 3 nak savy sikit, botol n puting avent mahal noks!satu lagi aku tak suke design avent punye botol kena pakai ring cap tu..design baru alahaiii...mahaiiinye, satu botol kecik dah dekat rm50.puting plak 2 bijik almost rm30.Bab beli botol ni aku cerewet tang botol tu, aku tak suke botol yg cepat hilang dia punye corak kat luar tu.Avent memang sgt puas ati, thn lasak n corak dia tak pudar even dh pakai n sterelize byk kali more than a year.Tu yg aku suka pasal Avent walaupon tahan je tengok design dia yg plain n membosankan tu.
So, lets try NUK plak.Ramai kawan2 aku yg pakai NUK ni ckp ok jugak, both bottle n teats.Yg penting ni ha, ada jaminan fade resistant printing.Mak suke...Tapi teats dia, macam kurang berkenan, yg paling small adalah 0-6 bulan, aku takut flow dia laju sgt for new born.tu pasal yg standby anakku punya teats.paling small 0-3 bulan.ok la.hopefully baby suka yg anakku, sebab murah satu hal n aku prefer teats silicon ...hehehe


Ok dah tu je for the baby..tak byk kan..for mom n breastfeed next entry lah ye..

Countdown:9 days more!

1 comment:

Gwen Ailing said...

hi. Nak tanye mane beli produck Bubchen?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails