Adds by nuffnang

Friday, November 7, 2014

Resepi singgang sotong

seumur hidup sampai la ke lepas kawin, aku cuma penah makan singgang ikan saja.singgang haiwan lain tak penah makan.sampai lepas kawin, somi suruh masak singgang sotong, pastu aku macam,eh ada ke masakan singgang sotong..so resepi ni dia yg ajar, n from my mil.pastu satu lagi, sotong selama ni kalau aku yg siang mesti kasi putih licin, aku kupas sekali kulit dia yg biru pepel tu..tapi bile masak singgang sotong ni somi aku cakap tak payah buang, so nanti kuah dia kepepelan sedikit..baru ada feel nak makan katenyeeee...
sebenornye resepi ni senang sangat, pejam mata boleh buat..ke aku penah share sebelum ni...mahaplah ye kalu siaran ulangan..hahaha

bahan2, bawang putih n merah, mayang, serai lebih pon tak pe lagi sedap, serai tu kena ketuk sikit.bahan utama mesti lah sotong.cili padi sebagai pelakon extra.

cara2.rebuskan semua sekali tu, pas mendidih bubuhla, garam n perasa..last sekali baru bubuh cili tu..kalau mahu pedas sikit, ketuk sikit cili tu..

Ok dah tu je...senannngggg sanggaatkkaannnnn...pejammmm mata pon boleh ni...hahaha...

feveret somi ni..sebulan berkali2 masak ni...i is not a fan of sotong...

2 comments:

Kniedaz said...

saya pun cuma tau singgang ikan je..yang lain tak pernah..ni baru tau, sotong pun ble disinggang

Sweetie said...

simple dan mudah di sediakan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails