Adds by nuffnang

Monday, September 12, 2011

Myself

The thing that I hate the most about myself is, my sikap pendiam...iyeee...saya seorang yg pendiam...How I wish I could be more talkative & friendly...walaupon pendiam, tapi saya bukan sombong..muka je yg nampak sombong...orang cakap la...Tapi, kalo ngan org yg saya dah kenal lama, kemain lagi saya cakap banyak...
I was assigned by my boss to attend UAT with the group of people which some of them I already knew, some are not...pergi pon as replacement for my colleague which he is suppose to attend..(dia ni macam nak balas dendam je)Then my problem begins...jadilah saya macam kera sumbang...saya tak tahu how to be peramah & how to start the conversation...haihhhh...susah betol nak menyesuaikan diri...dah le masuk UAT yg tak tahu-menahu, pastu dok dalam group of people yg saya tak kenal...haihhh...
I tried to avoid keluar berdua ngan kawan2, coz I afraid I will bored them...the thing is...saya tak tahu nak cakap apa...sama jugak if saya bertembung ngan boss ke dalam lif & kebetulan just me & boss dalam lif, eiiii..tak tahulah camner nak tegur , nak ramah tamah ngan boss...(obvoiusly saya mamang tak reti & tak de skill nak kipas boss..)so dari tingkat 12 sampai ke bawah, masing2 bisu..nasib baik 12 tingkat je..kalo 22?
I know I look tak professional with this kind of behaviour, tapi den dah tak tahu dah nak buat camne, it just the way I am..dari segi kerjaya..tak bagusla kan..especially berkaitan relation boss-staff ...

P/S:Ada sapa2 tahu camne nak jadi peramah (peramah nan-ado, pemarah ada la..hahaha) tak...I need to improve myself..dah kertu camne baru teringat nak improve..apa daaa..

2 comments:

Wan Collection's said...

Kak,
im talkative when im supposed to react or act. so this is simple tips that wont get u lost in the middle.

1-always start with simple questions;
makan kat mana lps ni?
nak pegi mana lepas ni?
or cakap psl environment masa tu.

2-try to have smile first kak. get the connection jgk.mesti break the ice kak..klu x, ssh nih nk communicate.

tu je tips mula2 nk jmpa org or jd peramah. tak perlu pk byk benda.. just senyum je sikit tanda kita acknowledge org.

Yan said...

dear..

first of all, build up yr confident.
jumpa org senyum. say hi.hello or salam.

cuba menegur. tanya lah apa2.
anak berapa. keja mana.macam2..INSYALLAH boleh.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails