Adds by nuffnang

Wednesday, December 2, 2015

The basic of masak kicap

Ni resepi utk yg baru belajar sahaja ye.Pada yg dah otai memasak, tak payah mengada nak baca jugak ye..masak kicap salah satu resepi yg kena wajib tahu buat ye..sebab ianya simple, senang dan cepat..sesuai utk org2 yg malas macam aku.  eh tak I mean, sesuai utk yg baru nak belajar masak..
dulu aku pon tak reti gak masak kicap ni, gugle resepi, banyak sgt versi, ada yg too complicated siap kena tumis kayu manis bunga lawing bagai..eh tak kose aku...aku nak yg senang aje..lama gak la try n error, fine tune resepi...hahahaha (masak kicap je pon), now dah ada satu resepi yg boleh disuaipadankan dengan semua binatang like, daging, ayam, ikan, sotong or udang..errr so far aku baru try utk ayam, ikan n sotong je, anyway sedap ditekakku n family..

so sape nak cuba boleh la ye.
bahan2 tumbuk, bawang putih, merah n halia. agak2 la ye...pastu tumiskan bahan2 tumbuk ni, pastu boh air sikit, masukkan ayam/udang/sotong/ikan/daging..boh kicap manis dan kicap masin.kalau takde kicap masin pakai sos tiram. bubuh serbuk perasa yg korang guna.kalau x bubuh pon tak pe, memadai dgn kicap masin n manis tadi.kena pandai2 perasakan ikut tahap kesukaan masing2 ye..nak berkuah letak la air lebih sikit..agak2 dah masak, letakkan cili n bawang besar yg dihiris..gaul2 jap dah boleh angkat...

haaa..senang ke idok??cubalah ye..
#akubukanpandaimasaksangat #tapisibukgaknakshareresepiygtakseberapa

ikan tenggiri masak kicap

ayam masak kicap
.............................



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails