Adds by nuffnang

Monday, November 30, 2015

Seminar business made it easier by TM

It was a free seminar organized by TM. It was held last week, Alhamdullillah dapat join..
The topic was interesting, related to online biz. 2 speakers was invited, 1 professional photog, Faiz Naqiuddin, and another 1 is experienced online entrepreneur, Aisha Wong.Alhamdullillah, byk ilmu baru yg dapat , plus the food was pleasant.hehehe..seminar free, makan free, ilmu free maunya x bersyukur..

So here I'm sharing, sedikit sebanyak apa yg aku belajar dalam sharing session tu.

By Faiz Naqiuddin
Dia byk citer pasal teknik ambik gambar.So he said, you don't have to own dslr to take a beautiful pic, u just need to know the right technic aje... pakai iPhone pon boleyy...
salah satu yg penting ialah, bila ambik gambar, nak bagi gambar tu Nampak professional, kena background kaler putih.bila background kaler putih, gambar lebih menonjol n lebih menarik mata viewer. nak bagi Nampak ala2 studio, kena ada equipment sikit la..tak de bajet beli yg mahal boleh d.i.y je..boleh search kat you tube video d.i.y ni..ala, yg pakai kotak pastu blkg tepi kiri kanan kena pakai white paper, pastu suluh ngan spotlite utk lighting. Utk indoor shooting, utk dpt perfect lighting, shoot gambar dengan tingkap yg ada direct sunlight, tapi make sure kena ada pantulan cahaya.boleh guna cermin mekap, aluminium foil or car shield yg kaler silver tu.

By Aisha Wong
So dia byk citer pasal teknik edit gambar guna IOS apps.Guna apps sahaja boleh bagi gambar Nampak menarik n professional.
Antara good apps yg dia share utk editing, squareready,phonto,picstick,snapseed & magic eraser.
Icono web plak utk kita manage Instagram acc, hootsuit & publish utk manage instagramm n fb.


So itu aje, semoga bermanfaat!

oh, this is my selfie with Aisha Wong. She is so cantikkk n friendly, tak kedekut ilmu! she is half Chinese, can speak mandarin...me was like so kagummm..fllow her on Instagram people:aishawongaccessories

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails