Adds by nuffnang

Thursday, June 23, 2011

Journey of my 2nd pregnancy..

First Trimester
Nothing much happened during the first trimester, alahan biasa2 je...Masa kandungan 2&3 bulan, saya sgt2 tak suka minum air masak, rasanya air masak air yg paling tak sedap didunia...pastu bila tak minum air masak, masalah constipation pulak muncul..memang agak kronik jugak la. Constipation sampai la ke trimester ke-2.Pastu bila masuk bulan ke 3&4, saya kena migrain almost everyday...check bp, gula sume ok..ntah camne la boleh kena migrain..some said maybe sebab pembawaan bayi dalam kandungan...Pernah jatuh terlentang masa bulan ke-3, nasib baik takde apa2...

Second Trimester
Selain dari constipation dan migrain, masa bulan ke-5, saya kena athma attack dua kali..yg second time tu teruk jugak sampai kena masuk hospital....the rest of second trimester saya okay je...first time buat scan nak tahu jantina baby, masa bulan ke-5, tapi doktor tak berani nak konfemkan, but its look like a baby girl..hmmm...actually, saya dapat rasakan yg kali ni memang baby girl since my early pregnancy lagi....a mother's instinct...one more thing, berat badan tak naik mendadak macam my first pregnancy dulu, naik macam yg sepatutnya..lega mak...tapi that was my first thought...

Third Trimester
Masuk je third trimester ni, selera makan menjadi-jadi..pastu asek craving for something sweet je, kalo sehari tak makan makanan manis memang tak sah...kalo dah makan banyak tu of coursela beratpon bertambah...Masa check up 8 bulan, I was shocked and rasa sedih sangat sebab doktor inform yg kedudukan baby songsang..macam2 fikir...Tapi malam tu saya tak dapat nak tido sebab baby bergerak & berpusing dasyat sangat..agaknya dia tahu mama dia sedih dan susah hati, tu yg dia pusing siap2..next check up memang kedudukan baby dah normal...minggu2 terakhir kerap jugak kena buat CTG, sebab baby kurang bergerak..iyelah dah namanya besar ruang pun makin sempit, mana nak geraknya...3 minggu terakhir saya diserang resdung yg agak teruk..sampai nak tidopun susah...

Things I like during my pregnancy
- Makan benda manis, especially yg berasaskan chocolate
- Ayam especially KFC
- Put on makeup and perfume..that's explain the baby girl!
- Eat a lot of fruits..
- Craving for ketam, sanggup pegi try byk2 restoran just for ketam sampai la jumpa yg paling puas ati...
Things I hate during my pregnancy
- Tak suka udang dan sotong..sampai ketahap tak boleh telan dan muntah balik
- Ubat gigi, but have to brush my teethla...hehehe
- Vomit every single morning during my pregnancy, coz kena berus gigi hehehe
- shhhhh!dont tell my boss..this is my top secret...my boss is included in the things I hate...hehehe..
- Makanan & buah yg masam2...


ni masa dah 4 bulan pregnant...

P/S:harusla tempek gambo yg masa awal2 mengandung, kalo gambo yg dah akhir2 takut korang sume tergezut plak nengok saiz mak...hehehe

1 comment:

Azhariah Zuber said...

sy pun sgt craving kfc masa pregnant..tak bagus tapi terngin juga nak makan..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails