Adds by nuffnang

Tuesday, June 28, 2011

Kisah penyusuan susu ibu:my story

Saya akui masa anak 1st, saya kurang tahu mengenai penyusuan susu ibu...actually tahu, tapi tidak mendalami...saya hanya sempat menyusu Amirul Iddin selama sebulan setengah sahaja..sebab-musabab berhenti menyusu, my nipple crack sampai berdarah yg teruk..so bila dah stop for couple days, terus susu merajuk...Then bila pregnant with 2nd baby, saya mula memahami dan belajar tentang penyusuan susu ibu..saya pasang niat dan berdoa semoga saya dapat menyuskan baby saya sampai 2 tahun dan semoga Allah permudahkan jalan bagi saya..
Tapi kita hanya mampu merancang , Allah yg menentukan..kalau sudah setakat itu rezekinya saya terima...bukan saya tak bersedia, malah lebih dari itu..segala kelengkapan menyusu daripada breastpump hinggalah ke nursing blouse dah saya beli awal..complete semuanya..betapa bersedianya saya kali ini..
Agak mengecewakan, sebab kali ini saya kena nipple crack yg teruk seawal hari ke-2 bersalin, tapi saya teruskan menyusu sehingga hari ke-6..Keadaan agak teruk pd hari ke-6, so saya decided untuk berhenti breastfeeding seketika, saya hanya pump sahaja..Alhamdullillah, susu banyak, tapi ada lagi kekangan lain.Saya bersalin ceasar, berpantang sendiri dengan anak yg asek meragam, susah bg saya mencari waktu untuk mengepam susu..tapi saya berjaya melakukan..Dan disaat entry ini ditulis ketika hari yg ke-60, Alhamdullillah my baby masih lagi dapat meneguk susu ibunya, walaupun tidak banyak...Pernah terfikir untuk menjadi EP mom shj, tapi selepas 2 minggu saya dok pam shj without breastfeed, satu hari hati saya tersentuh bile melihat baby saya di pangkuan seperti sedang mencari2...jadi saya cuba jugak untuk breastfeed my baby walaupun tidak kerap...


Hasil tenusu yg pertama...



Highlight of the day bila dapat hasil tenusu yg penuh sebotol....

P/S:Saat menyusukan, mengalami breast engorgement dan saat mengepam susu adalah momen2 yg paling indah dalam hidup saya yg tak mungkin dapat dilupakan...betul tak mommies??

2 comments:

aku mun said...

tgk macam senang,suruh org buat mmg senang tp nak buat susah kan?kan?kan?

(lom kawen jadi pndai ckp je keh3)

Anonymous said...

cayala su....truskan usaha-shimato-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails