Adds by nuffnang

Friday, December 9, 2011

Siapa rakan-rakan anda di facebook?


Semua org ada fb sekarang.Nenek kat kampung pon tahu fb tu apa.Anak saya yg umor 3++pon tahu berfb.Masa mula2 bukak akaun fb saya agak jakun, nak berfb manjang.Tapi sekarang tak de la 24 jam nak berfb, it a must dalam masa sehari mesti nak jenguk fb jugak.Dolu2 semua org aku nak add.Kawan masa Tadika, orang kampung yg tak berapa nak kenal,kawan kepada kawan2,orang yg langsung tak kenal,kawan yg dulunya bergaduh..kengkonon nak menambah jumlah kawan..Macam jejak kasih pon ada..memula tu excited jugak sebab dapat tahu perkembangan kawan2 dari jaman tadika sampai ke kawan2 jaman universiti yg dah lama lost contact..Tapi lama2 aku yg jadik rimas n pening...ada org add kita dengan niat lain.kawan yg lama lost contact add kita bukan pasal ingatan as a friend, tapi rupanya untuk promote MLM & bisness dia.Hari2 penuhla wall dok baca post dia pasal produk n bissnes dia.Pastu kalo ada kawan dari bangsa lain yg terlalu obsess ngan agama dia, hari2 dok post pasal tuhan/dewa dia..heh, sentiviti agama kena la jaga, kalo tak jgnla add kawan dari agama/bangsa lain..pening aku nak kena hadap..satu lagi bila nak kena baca status yg macam2 dari kawan2 facebook..kalo baca status dr kawan2 lama n tak berapa rapat ni macam tak kena pulak rasanya, bagi akula..sebab aku bukannya nak tahu or ambik tahu sangat pasal diaorng ni...Ada jugak yg pesen suka main game kat fb pastu dok post setiap masa dah level brp dia main,dah berjaya buat apa..pleaseee..
Sekarang macam2 org boleh buat dgn fb.Penah baca kat paper dulu ada org kena santau dgn hanya ambik gambo yg di upload kat fb.The latest, kisah sorg budak yg dicuri identiti n gambo kat fb digunakan utk buat blog palsu.last sekali dia yg kena hentam.
Sekarang ni aku lebih selesa downsizekan aku punya kawan2 kat fb..mostly yg ada kat fb sekarang kawan yg present n close ngan kita..bukan apa kdg2 kita guna fb sbg medium meluahkan perasaan, takkan kita nak sume org tahukan...pastu gambar2 personal tu, tak best rasanya kalo org yg tak berapa rapat, tengok gambar kita..sekarang macam2 bole jadi, kita tak tahu hati org,niat org baik ke sebaliknya...lainla kalo aku ni retiskan...harusla aku nak satu donia tahu pasal aku...so bagi aku tak perlu nak hipokrit,unfriend dengan sapa2 yg aku rasa aku tak perlu nak ambik tahu, biarla tak ramai kawan kat fb, as long as aku rasa selesa n tak sesak pale otak aku.
Just my point of view, how about u?

4 comments:

Yan said...

sue,

akak sign up FB in in March 2008. Lama dah kan.. masa tu mmg mencari2 kwn. then bila FB dah makin fofular kwn makin ramai. Akak ramai bekas anak murid. jarang org yg akka tak kenal. now lagi lah i tapis betul2.. tak kuasa nak approve mana yg tak kenal.

Azhariah Zuber said...

setuju sgt. sy pun memilih kawan di fb

Azhariah Zuber said...

suhaila aku minta izin nak petik article ko ni letak di blog aku. interesting la. dan aku suka cara ko menulis

LydSunshine said...

Salam. Sy pun pilih jgk siapa saya nak add. CUma pemilihan utk approve tu longgar sikit la drpd awk. :). Tapi saya mmg dah tak buka Fb dan sgt kurang upload gmbr. Mcm 2 bulan 2 gmbr je. Pastu status pun sebulan skali je update. Saya lagi obses dgn blog.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails