Adds by nuffnang

Wednesday, February 20, 2013

Petua menghilangkan kutu

Bukan kutu di kepala, tapi kutu dalam beras..tensen betul ntah dari mana datangnya kutu2 tersebut penuh bermaharajalela dalam bekas beras aku..Ni pada yg x tahu, aku saja je nak share, oleh sebab petua ni sangat berkesan, semua kutu2 tersebut dah nyah dari bekas beras aku, maka aku sangatlah eksaited, bile eksaited, nak citer dalam blog --------->hahahaha, ini semua pooooooyooooo!
kalau yg dah tahu tu diam2 sudehhhh...
caranya ialah dengan meletakkan bawang putih.ambik setongkol or beberapa tongkol bawang putih tu, tak payah rajin2 nak kupas kulit dia, just relai2kan ia pastu tanam2 dalam beras anda...tadaaaaaa...hasilnya semua kutu2 beras tersebut akan melarikan diri..oh rupanya musuh kutu adalah bawang putih..
eh, tapi aku penah terbaca jugak petua nak hilangkan kutu kat kepala, kena tumbuk bawang putih campur ngan minyak kelapa,tepek kat kepala..tapi tak penah cubalah, kena cuba ni, sebab kutu beras pon takut ngan bawang putih,maybe kutu kepala pon takut ngan bawang putih..

Okbai.

4 comments:

Ibu Lala said...

anak kwn saya ada kutu. tiap2 hari anak komplen bila blk dr sklh. depa takut kutu tu berjangkit kat diaorang pulak. mak budak tu pun bior je dah anaknye byk kutu. hii..x faham la..

Kniedaz said...

satu lagi petua hilangkan kutu beras ialah campakkan cili kering dalam bekas beras...kalau kutu kepala dulu-dulu katanya lumur ngan minyak gas/tanah hehe

nazeef nazeem said...

salam kenal...mmg bagus petua ni..kutu beras kat umah tu siap merayap kuar pulak..follow me back yaa...

Dila Trevelyan Grey said...

sbb tu la ade sampoo bawang kot, Su.. kot la..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails