Adds by nuffnang

Wednesday, March 30, 2011

Petua

What to do if your handphone is wet?
Kalo handphone kesayangan tetiba basah sebab jatuh dalam air or in my case sbb anak saya gigit@gonggong, maka habis air liur banjir kat hanphone, apa korang buat.At first, saya hampir meraung & hangin satu badan, memandangkan handphone ni tak sampai setahun pon pakai..dan handphone ni ntah yg keberapa kali ditukar disebabkan anak saya membuat onar terhadap hanphone2 saya yg lepas2..Yelah, handphone dh masuk air mestilah jadi biol, menu lain yg ditekan, lain yg keluar, lain yg ditaip, lain yg keluar..Tapi thanks to en somi yg berusaha mencari alternatif sekaligus menyelamatkan RM saya dari terus melayang lagi...En somi telah menggeledah you tube utk mencari petua, and found this petua yg pada mulanya it sounds funny to me...Caranya dengan meletakkan handphone tersebut dalam beras, cabut segala bateri, casing n sim card before kita tanamkan dalam beras..beras tu seeloknya diletak dlm bekas or plastik ler, pastu goncang2 & ramas2 sikit...dan simpan bekas beras tersebut dalam ruang yg tertutup for 2 days...make sure 2 days tau, utk pastikan keberkesanaannya...after 2 days, bukak n pasang balik handphone dan...TARAAAAAAAAAA....macam magik...handphone boleh berfungsi balik spt biasa..betul, it sounds funny kan, tapi trust me it works!brilliant, no need to hantar kedai, dgn beras je dah boleh jimat duit n baiki handphone..see, beras bukan saja utk dimakan, malah utk repair handphone sekali.. korang cubalah, balik pi rendam handphone dalam air..pastu cuba petua ni..hehehe


1 comment:

Wan Hafisah Collection's said...

kes kak su sma mcm kes saya, dalam setahun xtau brp kali nk tukar hp gara2 anak sy yg buas yg amat.

BB saya skrg ni dh rompomg plak.
Dah msk air pun. Sbb dah pnh jatuh dlm longkang. :(

Tp, serius sy tak pnh dgr petua beras ni. Magik kak oi!!

:)

p/s: dah lama kak sue tak dtg blog saya..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails