Adds by nuffnang

Thursday, March 29, 2012

Growing up milk for children


Hahahaha..cam biase..tajuk je in english...

Sekarang ni kan tengah revolusi susu kanak-kanak membesar tanpa gula..So kalo sebut susu tanpa gula ni, synonym dengan susu Anmum la..100% tanpa gula katanya..
Tapi kan, sungguh ramai aku baca diblog2 mommies yg mereview susu tanpa gula ni dimana ayat introduction mereka, iaitu mereka mengaitkan minum susu (yg ada gula tambahan) dengan kegemukan/obesiti...Adakah dengan meminum susu yg ada gula tambahan penyebab utama masalah obesiti dikalangan kanak2??
Tapikan, aku tengok sesetengah mommies ni la kan, kemain lagila kan, bagi anak mereka susu yg terbaik, tanpa gula bagai, pastu anak adalah jenis pencinta makanan, semua jenis makanan, tak kira makanan untuk budak ataupon untuk org tua, semua dia telan....jadinya disitu, aku pon terfikir dimanakah relevannya ko bagi susu tanpa gula kat anak2 konon2 tak mau anak ko obesiti but at the same time ko menyumbat macam2 jenis makanan kat anak ko (mentang2 la anak ko tu adalah pencinta makanan)...ke, sebab minum susu tanpa gula, maka takpe, ko boleh je sumbat apa2 makanan kat anak ko, konfem tak obesiti,sebab dah minum susu tanpa gula.macam tu eh?Faham tak apa yg nak aku sampaikan (sorry kalo tak paham, aku memang ada masalah sikit dalam nak menyampaikan sesuatu,samada verbal or writing, hehehe)

Oh, citer pasal susu ni kan..adala sorang hamba Allah ni kan, org kg aje..tapi bg minum anak susu tanpa gula tula, kemain lagi eksen ngan aku, mentang2 anak2 aku minum susu Dutch Lady yg-bergula-tambahan-kena-hurung-semut tu ngan Dumex Dugro je...ingat aku heran ke?hebat sangat ke bole bg anak minum susu tanpa gule tu, like i mentioned above la, susu kemain tanpa gula bagai, tapi selain drpd tu dok sumbat ntah2 apa2 jenis makanan kat anak. isk..isk..kesian..perut anak kemain kembung mengeras, berak taik keras, eh,eh, takpe..asalkan bagi susu tanpa gula, susu mahal ni, hebat ni, anak org kg lain mana ada minum susu ni...isk,isk...kesian..

Aku tidakla jeles ngan orang yg bagi minum anak mereka susu2 mahal ni...Bagi aku, bagi makan anak2 ikut kemampuanle.Aku pahamla, setiap parent mahukan yg terbaik untuk anak2kan..Anak masing2, duit masing2...mahal ke, murah ke, yg penting serasi..Tapi bagi aku susu formula ni mahal ke murah ke, tetap sama tarafnya..Yg paling tiada tolok bandingan nya tetap lah SUSU IBU..so jgn ingat beli susu mahal tu hebat sangat lah..DHA potpulohlapan kali ke, prebiotic ke, tripple protection ke,tanpa gula ke, tak boleh lawan dengan kebaikan dan khasiat susu ibu ye..ini tidak dapat dinafikan..

Sepupu aku kemain lagi memandang rendah kat susu Lactogen.eh, aku tengok ramai je mak2 yg review susu lactogen ni elok walaupon murah..yg sepupu aku ni kemain la bagi susu pedia surela, enfagrow la, konon bagus, tapi anak selalu je sakit2, badan kurus, kudis..sana sini..perkembangan sama je, takde plak extraordinary aku tengok, walaopun susu tu kekonon ada lebih DHA...hmmmmm..see, susu mahal pon tidak menjamin kesejahteraan anak2, pasal tu la kat tin susu tu takde plak dia letak jaminan kalo minum susu ni, anak anda akan jadi sekian..sekian...kennnn..
Aku masa kecik2 dulu dibesarkan ngan susu lactogen jugekkksss..;)
So pesanan aku, tak payah nak berbangga sangat la kalo boleh bagi or mampu bg minum susu mahal-tanpa-gula kat anak , tak payah nak judgemental sangatla kat org yg bg susu2 murah kat anak mereka..OK?

3 comments:

Diyana said...

sgt memahami n sokong 100%

Anonymous said...

trus terang xmampu nak bg enfagrow..dutch lady 456 jer-shim-

Tutong Resdung said...

ye.. anak frenz pun mcm tu la.. bg minum pediasuremhl berapi.. tp anak halus je... xde chubby kentang pon

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails