Choclate muffin
Super sedap weh!n super senang nak buat.TQ to tuan recipe sebab share this superb choc muffin recipe.you guys should try this.
Bahan-bahan ( 10 biji )
·
200g coklat masakan
·
70g mentega
·
2 biji telur
·
50g gula halus
·
60g tepung gandum
·
1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
1.
Cairkan
coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
2.
Kemudian
masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan
oven sehingga suhu 170C.
3.
Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati.
Tak perlu penaik(kembang).
4.
Masukkan
telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
5.
Ayakkan
tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
6.
Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60%
penuh. Bakar selama 20 minit.
7.
Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya
sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri.
Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
Bahan-bahan ( 5 org )
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula
- 2 1/2 cwn air
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
- blend nasi dan air sehingga hancur.
- setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- perap selama 3 jam.
- masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
***sumber dari Myresepi.TQ to tuan recipe.
No comments:
Post a Comment