Adds by nuffnang

Tuesday, September 30, 2014

Math & I

Math...definitely not my favorite subject during my school and uni days...I hate numbers & calculation..I really, really hate them...math moden tak boleh nak terima, apatah lagi add math, benci kuasa seribu hahaha..Tapi akaun kak mon sukeeee sangat..tu  la pasal sampai ke ari ni menyesal tak sudah sebab tak study dalam bidang accounting..
Kebencian terhadap matematik dikesan since aku darjah dua lagi..Ingat lagi, masa darjah dua, time exam math, aku org last yg kuar sebab tak siap2 jawab soklan..siap pakej menangis sebab tak reti nak jawab soklan pecahan..kawan2 ada yg bersimpati, tapi cikgu siap cakap, jgn tolong dia, biar dia jawab sendiri, kijammmmmm betul cikgu tu..sifir pon seumur hidup aku tak penah hapal...sampai ke tua ni pon sifir tak ingat..anak aku skrg dah tadika pon dah kena hapal sifir..
Pastu masuk form 1, kan belajar no +ve, -ve tu...yg tu pon aku fail..sampai kesudah tak reti..hahaha..
masuk form 4, kena ambik add math, harammmmmm tak paham satu apa pon...spm memang failed, nasib moden math lulus jugok walaupon cukup makan je..pencapaian paling har.am jad.ah utk add math ialah 2%...ko mampu dapat 2 % je...hahaha..cikgu pon agaknya terpaksa bagi upah tulis formula je...nak bagi telo ayam kang kesian pulok..
Hari tu sembang2 kat grup wasap geng2 sekolah, adalah kawan aku ni citer pasal sorang lagi kawan yg aku gaduh ngan dia masa sekolah dulu..sebab apa aku gaduh aku memang dah lupe untill this friend yg remindkan aku sebab gaduh ialah pasal MATH le...pastu terus aku teringat..ada la dulu2 kena buat latihan, latihan tu macam senang la kot bg diaorg, tapi bagi aku yg bengap ni memang ak reti2 nak buat, so dia ni ingatkan aku saje buat2 tak pandai kot, padahal memang aku betul2 tak pandai ye..bukan dibuat2..so maybe dia ada terkata something yg membuatkan aku sentapppp...eh, aku memang sensitip kalu org ejek aku pasal tak pandai math ni, sebabnye macam  aku cakap la,aku memang dah dilahirkan sejak azali lagi dan ditakdirkan memang tak pandai math..
Dah abis sekolah, ingatkan memang dah tak jumpe math, tapi masuk degree, eh eh....ada lagi math...nasib baik dia macam add math masa sekolah dulu, tapi second time tu, kirenya aku dapat pencerahan sikit la...so lulus la jugop walaupon sekadar dapt C+...alhamdullillah, sekurangnya aku tak kena repeat paper...
Anyway, aku tak nampak pon kepentingan nape nak kena belajar, aljebra, pengamiran, kalkulus segala tu..macam tak boleh relate dengan kehidupan seharian pon..buat penat otak je (otak aku la)..hahaha, now, bile tengok gelagat anak aku, eh eh..nape dah macam aku dulu2 ni...hahaha, jangan kau menurun mak ko ni hah, tak macho lah anak jantan tak reti math..
Good luck to adik2 yg kena repat paper math UPSR..bertabah lah..

1 comment:

Sweetie said...

Agh! samalah kita ni... saya paling tak suka subjek math juga... susah pada saya... tapi anak-anak saya menggemari subjek math... dua-dua math tu (moden dan add math) mereka kata senang. Kalau saya suka kertas 1, sebab ia objektif... 'senang' 'tembak' je jawapannya... tapi anak-anak kata kertas 2 lah senang... boleh tunjuk jalan 'kira'kiranya' dan kalau nak score markah, kat kertas 2-lah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails