Dah lama nak makan, tapi baru sekarang rajin nak buat.Dulu2 Arwah nenek penah buat nasi ulam ni.Tiba2 time pregnant tahap mengidam dia menjadi.Kat kedai tak de jual, jadi marilah kita buat sendiri.Ni nasi ulam versi aku.
|
Ulam2.Ni yg aku guna.Ulam Raja, Bunga Kantan, Daun Kunyit, pegaga n satu lagi pucuk apa tak tahu nama.Sepatutnya guna daun kadok ke, selom ke, tapi susah nak dapat, belasah je apa yg ada asalkan ulam. |
|
Hiris halus.2nd pic, isi ikan panggang + lada hitam+bawang merah+serai+halia, blend halus.Pastu Nasi . |
|
Gaul rata sume + garam sikit.Pastu makan ngan ikan kering. |
|
Mee rebus terengganu |
Masa mula2 sampai KL, makan kat kedai, tgk ada menu mee rebus.Order.Sekali bile sampai terkejut.Apsal kuah kaler cokelat pekat.Rupanya2 mee rebus belah sini tak sama ngan mee rebus kiteorg.Kat Sana kalo mee rebus macam ni lah rupanya.Nak buat senang je.Resepi simple saya, tumis bwg putih dgn lada hitam.minyak lebihkan sikit.pastu masuk air.masuk sayur n fish ball.mee letak last, kang kembang pulak.bubuh garam n serbuk perasa.ok siap.
|
Air soda botol.ternampak kat kedai lalu teringin dan terbeli. |
1 comment:
mee rebus tu lebih kurang mee sup la kot ya..nasi ulam tu pun nampak sedap
Post a Comment