Adds by nuffnang

Friday, August 20, 2010

Kalau nak menderma tu biarla ikhlas!


Lately, tekak saya ni teringin la nak makan bubur lambuk..tapi bukan bubur lambuk KL, bubur lambuk Terengganu..Kalau korang nak tahu, bubur lambuk Terengganu memang lain dari yg KL dan rasanya memang sedap..Tak caya..sapa orang Terengganu, betulkan?kan?kan?Rasanya lemak2 isi ikan + dengan pedas lada hitam, ada pulak macam2 jenis ulaman, fuh..makan pulak panas2 ...memang terangkat..haiiihhhh...sebenarnya saya sendiri dah lama tak makan, dah lebih 10 th kot..last sekali makan rasanya bulan pose lepas SPM dulu, th 1998..masa tu Arwah nenek masih ada, dia yg masakkan..memang bubur lambuk Arwah nenek terbaekkkk punye...That's why le saya teringin benor nak mkn bubur lambuk Trg ni..susah benor le nak cari bubur lambuk camgitu kat KL nih...
OK, berbalik pada tajuk entry saya di atas, al kisahnya begini, balik kerja petang semalam saya singgah ler kat PARAM yg dekat office saya, ni first time singgah sini..katanya Tea Lady office saya, ramai org pergi PARAM ni, tapi semalam takde orangpun..konpius saya jap..setelah membuat 2,3 kali pusingan..dah nak blah dah pun, tiba2 ada sorang pakcik ni jerit kat kitaorang "mai, mai..bubur lambuk free"...so, saya bila dengar perkataan bubur lambuk tu, saya dah telan air liur dah, tak dapat yg trg punye, dapat yg kl pon jadila..bukan sebab free ye kawan2..sebab tekak yg dh lama teringin...Sekali pakcik tu bagi 2 plastik lagi..Dalam hati berbunga riang, tak sabar nak berbuka puasa nih..
Bila sampai waktu buka pose, bubur lambuk tu saya conquer sorang2 je, pasal perut husband n anak adalah perut nasi yg sejati...OK, lepas dua kali telan, suapan saya terhenti, ke-excited-an sayapon hilang...kenapa?Pasal rasanya tak sedap langsung..diulang langsung tak sedap..Rasanya bubur + air sahaja..adalah 2,3 urat sayur dan 2,3 ketul kacang...haaiiiiihhhh...mengeluh panjang saya dibuatnya....
Haih, pakcik kalo nak mendermapon buat dengan ikhlas, jgn sekadar melepas batuk di tangga sahaja..buat kerana nak mendapat nama..sebab orang lain buat kitapon nak buat...haaiiihhh..sungguh kecewa saya dengan sikap pakcik ni...dan saya yakin ini adalah derma individu bukan dari masjid, sebab kalau dari masjid mesti dia ada mention dari so and so..haaiiiihhhhh..tapi saya tak mahu membazir saya telan jugak sampai habis...saya masak bubur untuk anak saya masa kecik dulupon lagi sedap tau...ni cam nak bagi makan kucing je...apa2 pun saya tetap bersyukur, itu rezeki saya semalam...cuma yg mencacatkan ialah cara dia buat bubur tu...haiiihhhh...


P/S: Buat lah amal kebajikan kerana Allah SWT...bukan atas sebab lain..

8 comments:

Kniedaz said...

teringin bubur lambuk ya..kat uitm ni pusat islam hari2 buat dan sapa2 nak, ble amik kat lobi..alhamdulillah sedap..hari ni pun bawa balik sikit ^_^

Yan said...

siannya dia..manusia ni memacam..sabar lah ye..

HanisAzla said...

alamk lps2 sahur ni terliur plk dgn bubur lambuk rasa ikan... mmg x pernah rasa. Klu ayam, daging tu biasalah..

Aidi-Safuan said...

hahaha... bersyukur jerla. orang dah kasik, kita terima jer. yer tak? :)

CheQ c kiKi LaLa said...

mgkin 2 jer yg die mampu tp masih berniat tok menderma... melepaskan hajat maybe... kita xtau kondisi die... huhu..

alinac lover said...

xpatot lgsg~

Miss Lya said...

x sempat lagi merasa bubur lambuk puasa kali ni...T_T

alfa juliet said...

takpelah anggap je itu rezeki kita hari itu....alhamdulillah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails